Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η θέση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 Σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης των Συλλόγων Υπαλλήλων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για την άμεση παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα μέτρα προληπτικής ιατρικής, την προμήθεια γάλακτος και την αποτίμηση σε χρήμα για τα έτη 2019, 2020 και 2021 των ΜΑΠ στους δικαιούχους συναδέλφους (δείτε εδώ) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέστειλε έγγραφο προς την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας στην οποία αναφέρει:

 


 

 

 

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων».

ΣΧΕΤ.: 1. Το με αρ. ΕΞ-32009/53000/16-09-2021 έγγραφό μας.

2. Το από 08-09-2021 έγγραφο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.

 

Με το παραπάνω (1) σχετικό έγγραφο σας ενημερώσαμε αναλυτικά για τις υποχρεώσεις και εναρμόνιση με το θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων, αναφέροντας και τις βασικές απαιτήσεις της Νομοθεσίας.

Μετά την κοινοποίηση στην Υπηρεσίας μας του σχετικού 2 εγγράφου του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους των ΟΤΑ α' και β' από τις διατάξεις βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών καθορίζεται από τις εξής διατάξεις: α. Το άρθρο 43 του Ν, 3850/2010 (ΦΕΚ 84/Α') ΚΝΥΑΕ στο οποίο ορίζεται ότι: Ο εργοδότης - Περιφέρεια - οφείλει να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων όπου καθορίζονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κινδύνων και των διαδικασιών πρόληψης κ.λ.

β. Το Π.Δ. 396/1994(ΦΕΚ 220/Α ) "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζόμενους εξοπλισμών ατομικής προστασίας κατά την εργασία σε συμμόρφωση προς την οδηγία του Συμβουλίου 89/656/ΕΟΚ" στο οποίο προβλέπεται ότι: ο καθορισμός των ΜΑΠ σε σχέση με την περιγραφή της θέσης εργασίας του εργαζόμενου, η αξιολόγηση, η επιλογή, η διαχείριση και χορήγησή τους στους εργαζόμενους, η καλή λειτουργία τους και η ικανοποιητική κατάστασή τους, καθώς και η άμεση αντικατάστασή τους σε περίπτωση φθοράς ή λήξης του επιτρεπόμενου χρόνου χρήσης τους γίνεται με μέριμνα του εργοδότη λαμβάνοντας υπ' όψη την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφάλειας και του Γιατρού Εργασίας και μετά από διαβούλευση και τη συμμετοχή των εργαζομένων (κεφ. Β' άρθρα 4-9).

γ. Με την ΚΥΑ αριθ. πρωτ. 43726/07-06-2019 (ΦΕΚ 2208/Β/08-06-2019, ΑΔΑ: 66ΒΣ465ΧΘ7-3ΓΙ), όπως τροποποιήθηκε μερικώς με την ΚΥΑ 87669/09-12-2019 (ΦΕΚ 4584/Β/13-12-2019) των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και Οικονομικών και συμπληρώθηκε με το άρθρο 60 του Ν.4735/2020 (ΦΕΚ Α'197) καθορίστηκε με αναλυτικό τρόπο η παροχή από τους εργοδότες (Δήμοι ή Περιφέρεια) των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για τους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, όπως και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, δεδομένων των επισημάνσεων των παραγράφων Ια και Ιβ. Επίσης περιλαμβάνονται, αντίστοιχα, στις περιπτώσεις I και II της εν λόγω Απόφασης και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία των εργαζομένων.

Συμπερασματικά ο κατάλογος των ΜΑΠ της ΚΥΑ είναι ενδεικτικός και μη εξαντλητικός, ενώ η χορήγησή τους εξαρτάται από τη φύση της διεξαγόμενης εργασίας και διέπεται από τις γενικότερες ισχύουσες διατάξεις για τις υποχρεώσεις του εργοδότη στο πλαίσιο της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου

Ως εκ τούτου, οφείλετε για την άμεση εξέταση, οργάνωση, πρόβλεψη και χορήγηση ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, το χώρο και το αντικείμενο εργασίας των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, και να οργανώσετε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς (στις περιπτώσεις που υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες). Παρακαλούμε, να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων και ενημερώσετε σχετικά την Υπηρεσίας μας άμεσα για τις ενέργειές σας.

 

Δείτε το έγγραφο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: