Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

 

 

Πύργος 18-11-2021

 

Αριθ. Πρωτ.: 418

 

 

ΠΡΟΣ:

1.     Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

1.email: grafeio.pde@pde.gov.gr

3.     Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: v.giannopoulos@pde.gov.gr

4.     Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

email: a.filias@pde.gov.gr email: organosi.pde@gmail.com

5.     Εκτελεστικό Γραμματέα

email: g.syrmos@pde.gov.gr

6.     Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

(με την παράκληση να κοινοποιήσει την παρούσα στο σύνολο των μελών του Π.Σ. Π.Δ.Ε.)

email: lawtakpap@yahoo.gr

 

ΘΕΜΑ :

Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

ΣΧΕΤ.:

α]Το υπ΄ αριθ. ΠΔΕ/ΔΔ/328326/5711/15-11-2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοίκησης

 





Σε συνέχεια του ανωτέρου [α] σχετικού με το οποίο μας διαβιβάσθηκε το «τελικό» σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επισημαίνουμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν ενισχύει την περιφερειακή συνείδηση, δεν στηρίζεται στη λογική της αποκέντρωσης δεν  λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες της οργανωτικής δομής, αυξάνει τα διοικητικά βάρη (γραφειοκρατία)  και  τον συγκεντρωτισμό, στερεί τη δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης σε μεγάλο μέρος των συναδέλφων, δεν βελτιώνει τα καταγεγραμμένα προβλήματα του υφιστάμενου Ο.Ε.Υ. και η στόχευση του είναι η δημιουργία νέων θέσεων ευθύνης χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ανάγκη και η μεταφορά προς στην έδρα της πολιτικής και διοικητικής ευθύνης μεγάλου μέρους αρμοδιοτήτων.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά την αντίθεση μας στην επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να μην αξιοποιήσει τις δικές μας υπηρεσίες που έχουν την εμπειρία από προηγούμενες τροποποιήσεις, αλλά και την γνώση των προβλημάτων – ιδιαιτεροτήτων της κάθε υπηρεσίας και να επιλέξει να απευθυνθεί έναντι αμοιβής 115.000,00 € σε εξωτερικό φορέα (ανάδοχο) που η κύρια δραστηριότητά του είναι η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης.

 

 

Επισημαίνουμε επίσης, ότι  δεν προκύπτει από το   προτεινόμενο σχέδιο οργανισμού  να καλύπτονται οι απαιτήσεις του άρθρου 52 του Ν.  4830/21 (ΦΕΚ 169 Α/18-9-2021) και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν μπορεί να εισαχθεί ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Στην πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπως μας αποστάλθηκε,  εκφράζουμε την διαφωνία μας με μοναδική εξαίρεση στη δημιουργία Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες, που ελπίζουμε να λύσουν τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται από την δυσκαμψία της υφιστάμενης δομής ή συγκεκριμένων προσώπων.

Η διαφωνία μας ενδεικτικά οφείλεται:

 

Α. ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η υποστελέχωση του συνόλου των υπηρεσιών είναι τεράστια, οι προγραμματιζόμενες προσλήψεις, εάν και εφόσον πραγματοποιηθούν είναι ελάχιστες, το ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας έχει ουδέτερο ισοζύγιο και οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα. Όλα αυτά τα δεδομένα δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον προτεινόμενο ΟΕΥ, αφού σύμφωνα με τις οργανωσιακές αλλαγές αυξάνονται οι θέσεις ευθύνης κατά 29 θέσεις και η ανάγκη για υπαλλήλους στις νέες οργανικές μονάδες κατά 36 θέσεις, δηλαδή το σύνολο των νέων αναγκών σε υπαλλήλους είναι 65 όταν ο προγραμματισμός προσλήψεων για το έτος 2021 είναι 19 άτομα. Ο προτεινόμενος ΟΕΥ όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών αλλά την επιδεινώνει κατά πολύ.

 

Β. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Το προτεινόμενο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης χαρακτηρίζεται από την έντονη τάση συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων που παρουσιάζει προς την έδρα της Περιφέρειας. Ο τεμαχισμός της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και η αρπαγή τριών τμημάτων, είναι ενδεικτικός αφού  αρμοδιότητες που σχετίζονται με την διεκπεραίωση καθημερινών ζητημάτων των πολιτών, όπως η χορήγηση αδειών εγκατάστασης λειτουργίας και ελέγχου των επιχειρήσεων, η χρηματοδότηση σωματείων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η έκδοση προσωρινής άδειας εργασίας αλλοδαπών κλπ διολισθαίνουν διοικητικά και πολιτικά στην έδρα, μετατρέποντας μια ολόκληρη Περιφερειακή Ενότητα σε ένα μεγάλο χωριό χωρίς δρόμο, πανεπιστήμιο, νοσοκομείο και με υπηρεσίες χωρίς αρμοδιότητες.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την λειτουργία των υπηρεσιών έχει αποδείξει ότι το μοντέλο του συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων έχει αποτύχει. Έχει αποτύχει επειδή αυξάνονται οι χρόνοι εξυπηρέτησης του πολίτη, επειδή υπάρχει διοικητική εξ αποστάσεως ακαμψία, επειδή υπάρχει αντικειμενική αδυναμία διαχείρισης συντονισμού και ελέγχου.

 

Γ.1  ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Στο προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης του Ο.Ε.Υ., αφενός γίνεται καταχρηστική χρήση του όρου «εν ελλείψει» στην πλειοψηφία των οργανικών μονάδων, αφετέρου υποβαθμίζεται η αξία της ειδικότητας – εξειδίκευσης. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση στο σύνολο των οργανικών μονάδων, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τεκμηρίωση -  αιτιολόγηση και η επιλογή των κλάδων – ειδικοτήτων έχει γίνει αυθαίρετα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

·                Ένας υπάλληλος ΤΕ μπορεί να προΐσταται χωρίς το «εν ελλείψει» στη Διεύθυνση Οικονομικού ή  στο τμήμα  Οικονομικής Διαχείρισης και Δημοσιονομικού Ελέγχου αλλά δεν μπορεί στο τμήμα Προσωπικού, χωρίς να είναι εφικτό να κατανοηθούν τα αντικειμενικά στοιχεία που τον καθιστούν ακατάλληλο για το ένα τμήμα και κατάλληλο για την Διεύθυνση

·                Αντίστοιχα, ένας υπάλληλος ΤΕ μπορεί να προΐσταται χωρίς το «εν ελλείψει» σε όλα τα τμήματα των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων και δεν μπορεί στο Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Κίνησης Οχημάτων, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης τεκμηρίωση για αυτή την επιλεκτική δυνατότητα.

·                Χωρίς αιτιολόγηση σε πάρα πολλές οργανικές μονάδες μπορεί να προΐσταται
υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων και εν ελλείψει ΤΕ όλων των κλάδων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ειδικότητα με την συνάφειά της στις αρμοδιότητες των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων.

·                Στο τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας η εξειδίκευση μηδενίζεται αφού η ειδικότητα του ΠΕ Περιβάλλοντος δεν έχει προβάδισμα έναντι άλλων ειδικοτήτων.

 

Η περιγραφόμενη προσέγγιση της Περιφερειακής Αρχής για τις θέσεις ευθύνης, δεν ακολουθεί ένα λογικό μοτίβο, δημιουργεί αποκλεισμούς στην  δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης πολλών συναδέλφων και σε πολλές περιπτώσεις οργανικών μονάδων είναι και άδικη σε σχέση με άλλες.

 

Δ. ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο 241 του Ν.3852/2010 με τον οργανισμό καθορίζονται οι θέσεις του μονίμου προσωπικού κατά κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες και οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού - τεχνικού - βοηθητικού προσωπικού, που μπορεί να προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι θέσεις προσωπικού θα πρέπει να είναι κατανεμημένες ανά οργανική μονάδα με τις προβλεπόμενες κατηγορίες και κλάδους καθώς και τον αριθμό αυτών και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας.

Επίσης οι θέσεις προσωπικού δεν είναι συμβατές με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν.  4830/21 (ΦΕΚ 169 Α/18-9-2021)

 

 

                       

Θ. ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Βασικό μοτίβο στον προτεινόμενο οργανισμό είναι η δημιουργία Διευθύνσεων που αποτελούνται από μεμονωμένα τμήματα των τριών περιφερειακών ενοτήτων (παλαιά ή νέα) και μόνο, χωρίς καμία άλλη εσωτερική οργανωτική ή διοικητική αλλαγή που να δικαιολογεί την ανάγκη δημιουργίας τους, πλην αυτής από την δημιουργία νέων θέσεων ευθύνης.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, η Διεύθυνση Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης, η Διεύθυνση Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού.

Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με ποιο τρόπο θα μπορεί να αντιμετωπισθεί π.χ. η σημερινή αδυναμία διαχειριστικού - οικονομικού έλεγχου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, από τις ίδιες ακριβώς οργανικές μονάδες που ήδη υφίστανται και με μόνη αλλαγή της υπαγωγή τους σε άλλη Διεύθυνση. Θα μπορούσε όμως εάν προβλεπόταν η δημιουργία ενός τμήματος που θα είχε το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό και ως βασική αρμοδιότητα τον έλεγχο των ισολογισμών και των προϋπολογισμών κ.ο.κ., να δικαιολογηθεί η δημιουργία νέας Διεύθυνσης, γεγονός όμως που δεν προβλέπεται στον προτεινόμενο ΟΕΥ.

 

 

Ο προτεινόμενος οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις κοινωνίας, θα δυσκολέψει τις σχέσεις Περιφέρειας – Πολίτη  και χαρακτηρίζεται ως ένας συγκεντρωτικός μηχανισμός στην υπηρεσία του μικρού, ευέλικτου και ελεγχόμενου κράτους, κάτι στο οποίο ως υπάλληλοι αλλά και ως πολίτες δεν μπορούμε να συναινέσουμε.

Καλούμε τους Περιφερειακούς Συμβούλους να μην συμβάλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην έγκρισή του.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 Θεόδωρος Τσίπας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: