Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας

 


 

 

 

 

Πύργος 8-2-2023      

 

 

Αριθ. Πρωτ.: 512

 

 

ΠΡΟΣ:

 

1.   Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.   Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης email: t.papadopoulos@pde.gov.gr

3.   Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email:  v.giannopoulos@pde.gov.gr

4.   Εκτελεστικό Γραμματέα

email: g.syrmos@pde.gov.gr

5.   Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

 email:  gd.eslit@pde.gov.gr

 

 

 

ΘΕΜΑ :

Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας






 

Η απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του έτους 2023 στις αρχές του έτους, αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός, που οφείλεται στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την προηγούμενη προσπάθεια του έτους 2022, στην οποία είχαν παρουσιασθεί πάρα πολλά προβλήματα.

Με δεδομένο ότι αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία (σε αυτό το μέγεθος), ομαλοποιείται, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν, με έκδοση διοικητικής πράξης που θα προκύψει σε συνεργασία Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας τα κάτωθι:

1.    Το πλήθος των τεμαχίων που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι και ο διαχωρισμός τους σε θερινά και χειμερινά. Για τα είδη ένδυσης θεωρούμε ότι ο ελάχιστος αριθμός θα πρέπει να είναι δύο ανά είδος και να προβλέπεται και η διάθεση θερινών ειδών ένδυσης (παντελόνια, φόρμες εργασίας κλπ), ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο οι εργαζόμενοι τους θερινούς μήνες να χρησιμοποιούν χειμερινά είδη (?) ή να μην έχουν τη δυνατότητα πλύσεως τους, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας τους, αφού δεν θα διαθέτουν εφεδρικό. Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω αφορούν κυρίως το εργατοτεχνικό προσωπικό.

2.    Ο χρόνος και η διαδικασία αντικατάστασης τους. Υπάρχουν είδη των Μ.Α.Π. στα οποία ενδέχεται να μην απαιτείται η αντικατάστασή τους (π.χ. κράνη),  κάθε έτος ή και είδη τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός του ίδιου έτους λόγω καταστροφής τους. Αυτό απαιτεί αφενός την ύπαρξη διαθέσιμων ποσοτήτων, αφετέρου να καθορισθεί ο τρόπος απόσυρσης των καταστραμμένων Μ.Α.Π..

3.    Εκτός των μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων στη διάρκεια του έτους απασχολείται προσωπικό  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωφελούμενοι ορισμένου χρόνου ΟΑΕΔ κλπ, το οποίο, ενώ λόγω του αντικειμένου τους είναι δικαιούχοι, δεν μπορούν να προβλεφθούν για αυτούς οι συγκεκριμένες ποσότητες ΜΑΠ  στον ετήσιο προγραμματισμό. Θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη ποσοτήτων για την κάλυψη και αυτών των περιπτώσεων. 

4.    Τα αναφερόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που αναφέρονται στην αριθ. 43726/2019 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 2208/2019) είναι τα ελάχιστα που προβλέπονται για να χορηγηθούν στους δικαιούχους. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απασχολείται σε εργασίες που απαιτούν την παροχή επιπλέον μέσων ατομικής προστασίας πρέπει να λαμβάνει τα αντίστοιχα μέσα, που στην περίπτωση που δεν προσδιορίζονται από τους πίνακες της αναφερόμενης Κ.Υ.Α. θα πρέπει α προσδιορισθούν από τον Τεχνικό Ασφαλείας και Ιατρό Εργασίας.

 

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων, εκπροσώπων του εργοδότη, του Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας, ώστε να ρυθμισθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

  

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Θεόδωρος Τσίπας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: