Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Η άποψη του Δ.Σ. του Συλλόγου επί της διαμαρτυρίας 13 συναδέλφων για την υπ΄ αριθ. πρωτ.: 515/15-3-2023 ανακοίνωση

 

 

 

Πύργος10-4-2023

 

Αριθ. Πρωτ.: 523

 

 

ΠΡΟΣ:

Μέλη Συλλόγου

 

 

ΘΕΜΑ :

Η άποψη του Δ.Σ. του Συλλόγου επί της διαμαρτυρίας 13 συναδέλφων για την υπ΄ αριθ. πρωτ.: 515/15-3-2023 ανακοίνωση






 

Σε συνέχεια διαμαρτυρίας που κατέθεσαν 13 συνάδελφοι – αναπληρωτές προϊστάμενοι οργανικών μονάδων – για την με αριθ. πρωτ.: 515/15-3-2023  ανακοίνωση του Συλλόγου με θέμα « Ψηφίσθηκε ο νέος Οργανισμός από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την συμφωνία μέρους της Αντιπολίτευσης» -  θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

            Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έθετε ερωτήματα στους Περιφερειακούς Σύμβουλους  του συνδυασμού της αντιπολίτευσης «Δυτική Ελλάδα ΜΠΡΟΣΤΑ» (Σπηλιόπουλος) και στον   Ανεξάρτητο Περιφερειακό Σύμβουλο Μπράμο Παναγιώτη (Π.Ε. Ηλείας) για την επιλογή που έκαναν να αθροίσουν τις δυνάμεις τους με αυτές της Περιφερειακής Αρχής, προκειμένου να εγκριθεί η τροποποίηση του ΟΕΥ. Προφανώς δεν αναφερόταν σε συναδέλφους, απλά αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά (από τις πολυάριθμες που έχει αναφερθεί σε ανακοινώσεις του Συλλόγου) στο μη αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, καθώς αποτελεί ξεκάθαρο αίτημα του συνόλου των συνδικαλιστικών οργάνων και σχεδόν  του συνόλου των συναδέλφων,  η ύπαρξη και η τήρηση ενός δημοκρατικού, προσβάσιμου, διάφανου, αξιοκρατικού τρόπου επιλογής των προϊσταμένων χωρίς αποκλεισμούς.

 Ίδιες ευκαιρίες για όλους όσους διαθέτουν τα ίδια απαιτούμενα προσόντα και

όχι επιλεκτική διαλογή.

            Θεωρούμε δε ότι, η συγκεκριμένη παράγραφος της σχετικής ανακοίνωσης μας, που επιλεκτικά τμήματά της επικαλούνται οι 13 συνάδελφοι, είναι και ο κυρίαρχος λόγος που οδήγησε την Περιφερειακή Αρχή, στο παρά ένα της λήξης της θητείας της, να προχωρήσει στην τροποποίηση του ΟΕΥ. Το γεγονός πώς οι 13 συνάδελφοι, θεωρούν ότι μέσω αυτής της ανακοίνωσης, το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζεται απαξιωτικά απέναντί τους (με την σημείωση πάντα ότι οι 13 συνάδελφοι δικαιούνται να μιλούν μόνο για τους εαυτούς τους και όχι για το σύνολο των συναδέλφων) και ζητούν την αποκατάσταση της προσωπικής και επαγγελματικής τιμής τους, αφήνοντας να πλανάται ένα είδος απειλής για το ενδεχόμενο της μη συμμόρφωσης – υποταγής των μελών του ΔΣ, ξεπερνά τις δυνατότητες μας. Είναι όμως πραγματικά απορίας άξιο, με βάση και το γεγονός ότι εν λόγω ανακοίνωση ότι δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτούς, ποιος είναι ο λόγος που αντιδρούν και θεωρούν ότι υπάρχει υπαινιγμός για τον ίδιους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι οι 13 συνάδελφοι (αποκλειστικά οι υπογράφοντες και όχι συνολικά όλοι οι συνάδελφοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης όπως οι ίδιοι εσφαλμένα θεωρούν, αφού χρησιμοποιούν το τρίτο πρόσωπο στο κείμενο που υπογράφουν) επιθυμούν να εργαλειοποιηθεί η διαμαρτυρία τους απέναντι στην προσπάθεια που έδωσε και θα δώσει το Δ.Σ. του Συλλόγου αρχικά για να μην εγκριθεί και στη συνέχεια για να ακυρωθεί ο ΟΕΥ.

 

Στην προσπάθεια μας να ορίσουμε ως αφετηρία τη λογική του αυτονόητου, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε συναδέλφους για τη «δεκαπενταετή απουσία κρίσεων από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια», αφού είναι γνωστό σε όλους ότι το γεγονός αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή, ανεξάρτητα εάν κάποιοι συνάδελφοι ωφελούνται και κάποιοι άλλοι αδικούνται.  

Η επιθυμία και η προσδοκία της ενεργοποίησης των κρίσεων, δεν πρέπει να προέρχεται από την ανάγκη να διασφαλιστούν οι με ανάθεση αναπληρωτές προϊστάμενοι από «τέτοιου είδους ανήκουστες γενικεύσεις που σπιλώνουν και υποτιμούν το έργο που προσφέρουν στην Υπηρεσία και τους προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο φωτογραφίζοντας τους ως υπάλληλους χωρίς προσόντα, παρατρεχάμενους της εξουσίας» αλλά από την ανάγκη για μια δημόσια διοίκηση δημοκρατική,  ανεξάρτητη, αντικειμενική και με αξιοκρατική λειτουργία. Αυτό θεωρητικά θα έπρεπε να αποτελεί την απαίτηση όλων μας.

Η Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου «Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια – Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις», ενδεικτικά  αναφέρει ότι «…η αξιοκρατία και ισότητα ευκαιριών οφείλουν εκ του Συντάγματος να διέπουν και την επιλογή προσωπικού και την επιλογή προϊσταμένων στην κρατική διοίκηση» καθώς και «.. η ισότητα και η αξιοκρατία αποτελούν την καίρια θεσμική εγγύηση της αμεροληψίας της κρατικής διοίκησης.». Επίσης για το καθεστώς της μη εφαρμογής αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων στην επιλογή προϊσταμένων αναφέρει ότι «…Οι λογικές αυτές συνέχισαν να υπηρετούν και να προάγουν φαινόμενα αναξιοκρατίας, πελατειακού κομματισμού και μεροληψίας, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της δράσης της διοίκησης αλλά και του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων, πρωτίστως όμως την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των κρατικών λειτουργιών που αυτοί υπηρετούν

Τα προαναφερόμενα ίσως να δίνουν απαντήσεις στην απορία – περιέργεια  των 13 συναδέλφων, ότι ο συνυπογράφων την ανακοίνωση που κατέχει θέση ευθύνης με ανάθεση, αντιλαμβάνεται τα ζητήματα και εκφράζεται όχι με βάσει το ατομικό του συμφέρον, όπως ενδεχομένως κάποιοι άλλοι. Έξαλλου δεν είμαστε όλοι ίδιοι.  Η ανάγκη ύπαρξης προϊσταμένων για την λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων, όπως είναι διαμορφωμένη η δημόσια διοίκηση, είναι υπαρκτή ανάγκη. Το μεμπτό θα ήταν να γινόταν αναπληρωτής προϊστάμενος ενώ κατέχει το β΄ βαθμό, ή να υπήρχαν διαθέσιμοι άλλοι συνάδελφοι με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας και αυτοί να αποκλείονταν, ή να γινόταν αναπληρωτής διευθυντής χωρίς να είναι κατά κυριολεξία προϊστάμενος, ή να γινόταν Γενικός Διευθυντής χωρίς να έχει κριθεί ούτε μία φορά για τμηματάρχης,  ή προκειμένου να δικαιολογηθεί η ανάθεση καθηκόντων αναπληρωτή προϊσταμένου γίνονταν προηγουμένως «εκκαθάριση» – μετακινήσεις από την οργανική μονάδα όσων είχαν τα νόμιμα - τυπικά προσόντα προς άλλες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει στην περίπτωση του συνυπογράφοντα την ανακοίνωση και η αόριστη στοχοποίηση του ενδέχεται να εγείρει άλλα ζητήματα.

Εν κατακλείδι, το Δ.Σ. στην πρόσφατη συνεδρίαση του θεώρησε ότι η ανακοίνωση με αριθ. πρωτ. 515/15-3-2023 του Συλλόγου, για την οποία διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως οι 13 συνάδελφοι δεν θίγει την προσωπική και επαγγελματική τιμή τους και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να προβεί σε δημοσίευση αποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση προφανώς όλοι οι συνάδελφοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα εφόσον θεωρούν και μπορούν να το αποδείξουν ότι έχουν υποστεί ηθική βλάβη.

Ο Σύλλογος, ως συνδικαλιστικό όργανο, δεν επιτρέπεται να λειτουργεί και δεν θα λειτουργεί υπό το καθεστώς απειλών και ούτε οι αποφάσεις του θα χαρακτηρίζονται από το φόβο κάθε φορά που θίγει τα κακώς κείμενα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου εκπροσωπεί όλους τους εργαζομένους της ΠΕ Ηλείας και δεν τους διαχωρίζει σε αρεστούς ή μη. Πέρα από τα υπομνήματα και τις ανταπαντήσεις το ΔΣ του Συλλόγου είναι ανοικτό σε απευθείας διάλογο με οποιονδήποτε συνάδελφο θεωρεί ότι θίγεται ή ότι έχει μία διαφορετική άποψη, ώστε να αρθούν οι οποιεσδήποτε παρανοήσεις που στην ουσία εξυπηρετούν τους ευσεβείς πόθους της Περιφερειακής Αρχής για το διαχρονικό «διαίρει και βασίλευε».

 

Καλές γιορτές σε όλους μας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Θεόδωρος Τσίπας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: