Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ, ΕΛΜΕ Ν. ΗΛΕΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Τ.Α  Ν. ΗΛΕΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.


                                                             
Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας, Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας, Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου, Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Ηλείας σε κοινή τους συνεδρίαση με αφορμή την δημοσιοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά την Ανασυγκρότηση του Χάρτη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, καταθέτουμε ότι:
  1. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δεν είναι τίποτε άλλο παρά προϊόν της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής και στοχεύει στην επιπλέον συρρίκνωση της χρηματοδότησης της Παιδείας και όχι στη βελτίωσή της. Ως εκ τούτου το καταγγέλλουμε και ζητούμε την άμεση απόσυρσή του.
  2. Οι Ηλείοι Βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ στηρίζουν απόλυτα την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της, παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της διατήρησης των κεκτημένων στην Ηλεία, όσον αφορά τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θέτουν εαυτόν στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η υποκρισία τους καταγγέλλεται.
  3. Ο τρόπος αντιμετώπισης τους προβλήματος και ο χειρισμός του από τους τοπικούς φορείς, μετά την πρόταση κατάργησης των υφισταμένων τμημάτων ΤΕΙ, δεν θεωρείται δόκιμος και δηλώνεται η διαφωνία μας ως προς αυτό, καθόσον το ζήτημα δεν μπορεί να τεθεί σε τοπικιστικό και οικονομικό πλαίσιο, αλλά αφορά το σχέδιο στο σύνολό του, το Πανεπιστήμιο στο σύνολό του –που δεν μπορεί παρά να είναι Δημόσιο και Δωρεάν- ενταγμένο στον Ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό του χώρο.
  4. Απαιτούμε τη διατήρηση των υφισταμένων τμημάτων ΤΕΙ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και την παράλληλη αναβάθμισή τους και ζητούμε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις σίτισης και στέγασης.
  5. Η χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αποκλειστική υποχρέωση και αρμοδιότητα της Πολιτείας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταβιβασθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους Φορείς.
  6. Η Παιδεία είναι Δημόσιο Αγαθό και όχι προϊόν ή εμπόρευμα και αυτός ο χαρακτήρας της πρέπει να διασφαλίζεται.
  7. Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των σπουδαστών των ΤΕΙ και πιστεύουμε ότι όταν η κοινωνία και οι φορείς συνταχθούν μαζί τους,  θα  είναι δυνατόν να διασφαλιστεί το αυτονόητο.
Πύργος 6-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: