Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ



                
                                                
           Πύργος 15-6-2016      
                                                                           Αριθ. Πρωτ.: 96
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Επειδή έχει συζητηθεί πολύ το θέμα σχετικά με την εξέταση των υποψηφίων οδηγών και έχουμε γίνει αποδεκτές έντονων οχλήσεων και διαμαρτυριών τόσο από μεμονωμένους πολίτες όσο και από φορείς και εκπαιδευτές, με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να γνωστοποιήσουμε κάποια θέματα και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια όπως αυτή είναι :
1.    α.  Το πρόβλημα της μη διεξαγωγής των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, παρότι γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί στους υπαλλήλους εξεταστές, είναι αποκλειστικής ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Η εξέταση των υποψηφίων οδηγών είχε ορισθεί, έως το τέλος του 2015, να διενεργείται από πιστοποιούμενους υπαλλήλους που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, γίνονταν εκτός ωραρίου εργασίας και για το σκοπό αυτό προβλέπονταν αποζημίωση ειδικού έργου. Αντίστοιχη αποζημίωση ειδικού έργου προβλέπονταν και για το βοηθητικό έργο των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών το οποίο διενεργούνταν εκτός ωραρίου εργασίας και αφορούσε την υποστήριξη του έργου των εξετάσεων και τη διεκπεραίωση σχετικών εργασιών. Δεν αποτελούσε δε, κύριο καθήκον των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και γι’ αυτό το λόγο μπορούσε να συμμετέχει οποιοσδήποτε υπάλληλος από οποιαδήποτε υπηρεσία της Περιφέρειας, εφόσον ήταν πιστοποιημένος.
β. Από 1/1/2016, ημερομηνία ισχύος του Ν. 4354/2015, καταργήθηκε κάθε διάταξη που προέβλεπε τη χορήγηση αποζημίωσης για τη διενέργεια εξετάσεων εκτός ωραρίου καθώς και για το βοηθητικό έργο των εξετάσεων, χωρίς ωστόσο  να έχει προβλεφθεί μια νέα διαδικασία εξέτασης ή έστω ένα μεταβατικό σύστημα που θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, και αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων προσόντων υποψηφίων οδηγών.
Παρόλα αυτά, και ενώ ήταν γνωστά από τον Δεκέμβριο του 2015 τα ανωτέρω, συνεχίσαμε απρόσκοπτα να διενεργούμε τις εξετάσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016 εκτός ωραρίου εργασίας και χωρίς καμία αμοιβή, δηλώνοντας με τη στάση μας αυτή ότι προτεραιότητά μας  πάντα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, εξυπηρετήσαμε και κάθε περίπτωση που προέκυψε μέχρι σήμερα και αφορούσε τις επείγουσες περιπτώσεις των συμπολιτών μας και μάλιστα εκτός ωραρίου εργασίας, παρότι από τις αρχές Μαρτίου δεν πραγματοποιούταν το έργο των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λόγω αποχής που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία.
Το Υπουργείο, μέχρι σήμερα, δεν έχει διευθετήσει το θέμα των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, παρά τις εδώ και πέντε μήνες διαβεβαιώσεις ότι αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας που ρυθμίζει το θέμα της ειδικής αποζημίωσης του έργου των εξετάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει εισάγει αρκετές φορές σχετικές τροπολογίες προς ψήφιση οι οποίες αποσύρθηκαν στο σύνολό τους αναιτιολόγητα.
2.        Οι αποφάσεις που εκδίδονται από την Περιφέρεια,  για συστάσεις επιτροπών εξετάσεων εντός του ωραρίου εργασίας, προσπαθώντας να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στην ήδη ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, όπου παρατηρείται  μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Με το σύστημα των έκτακτων, εντός ωραρίου, εξετάσεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι για την εβδομάδα που διανύουμε καλούμαστε να διενεργήσουμε εξετάσεις και τις πέντε ημέρες εργασίας μας, από τις 12:00π.μ. έως τις 15:00μ.μ., καθίσταται σαφές ότι οι υπόλοιπες εργασίες της Υπηρεσίας που διενεργούνται από εμάς σταματούν στο μέσο της ημέρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εργασιών που διενεργούνται στην Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, την ταλαιπωρία των πολιτών αφού με την υποστελέχωση που επικρατεί στην Υπηρεσία, θα αποτελέσει γεγονός η μη λειτουργία της Υπηρεσίας κατά τις ώρες των εξετάσεων.
3.        Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο (ΟΣΥΑΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα που ισχύουν σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας, είχε προκηρύξει στάσεις εργασίας από το συγκεκριμένο έργο των εξετάσεων δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, κατά τις ημέρες και ώρες που θα προγραμματίζονται από τις Περιφέρειες και από 15-6-2016 προχώρησε στην προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ  από κάθε επιτροπή που σχετίζεται με το κύριο και βοηθητικό έργο των εξετάσεων, απαιτώντας την νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των υπαλλήλων που εργάζονται στο έργο της πρακτικής εξέτασης και στο βοηθητικό έργο των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών εκτός ωραρίου εργασίας τους.
Θεωρούμε δε ότι  επειδή το θέμα ήταν γνωστό σε όλους τους εκπαιδευτές οδήγησης, θα ήταν σκόπιμο από την πλευρά τους να ασκήσουν πίεση μέσω της Ομοσπονδίας τους  στο Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων, το μόνο αρμόδιο, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Οι εξεταστές συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις όπως έχουν προκηρυχθεί από το συγκεκριμένο έργο, μέχρι να ρυθμιστεί το ειδικό καθεστώς που θα διέπει την συμμετοχή τους σε αυτές και κατά τη διάρκεια αυτών, θα παραμένουν στην Υπηρεσία ασκώντας τα κύρια καθήκοντά τους με στόχο τη μη διάλυση της ήδη υποστελεχωμένης υπηρεσίας . 
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι με τον ίδιο Νόμο οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές (Δ.Ι.Ε.), που ελέγχουν κάποιες ειδικές ομάδες υποψήφιων οδηγών (ηλικίας άνω των 80 ετών, οδηγών  με κινητικά προβλήματα κ.α.), έχουν σταματήσει να συστήνονται για τους ίδιους λόγους (αμοιβή ιατρών των Επιτροπών) και μεγάλο πλήθος υποθέσεων πολιτών βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Κατανοούμε απολύτως τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτές οδήγησης καθώς και οι υποψήφιοι οδηγοί, αποτελεί όμως δημοκρατικό δικαίωμα κάθε υπαλλήλου που εμπλέκεται στη διαδικασία των εξετάσεων να αποφασίσει αν θα συμμετέχει ή όχι στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει το συνδικαλιστικό του όργανο.

εκ του  Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: