Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα:6977432661

                                            Αθήνα  9 /11 /2018                      
                                        Αριθμ. Πρωτ.:189

Προς
1.    Υπουργείο Οικονομικών
2.    Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
3.    Υπουργείο Εσωτερικών
4.    ΕΝΠΕ
5.    Περιφερειάρχες

ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Παρά τις επισημάνσεις, που είχαμε καταθέσει με προηγούμενο έγγραφό μας (88/31-7-2017) για τα ζητήματα, που προέκυπταν με την εφαρμογή του ν. 3213/2003 για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων  Περιουσιακής κατάστασης, πρόσφατα ψηφίστηκε ο ν. 4571 (ΦΕΚ 186/Α/30-10-2018) «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις», που όχι δεν τις έλαβε υπόψη του, αλλά προχωρά και σε νέα χαράτσια, σύμφωνα με το άρθρο 7.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης για αρκετούς συναδέλφους είναι μια ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία, που ενδέχεται να περιέχει «τυπικά λάθη» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο και σκοπιμότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάρα πολύ συνάδελφοι προκειμένου να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης προσφεύγουν σε επαγγελματίες λογιστές δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα χαράτσι στα εισοδήματά τους.
Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις, όπου δεν ενημερώνεται το σύνολο των υπόχρεων για υποβολή, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να κινδυνεύουν με διοικητικές και ποινικές ποινές, χωρίς οι ίδιοι να έχουν επί της ουσίας ευθύνη για μη υποβολή της δήλωσης, καθώς επίσης παραμένουν αδιευκρίνιστα ζητήματα ως προς την ιδιότητα ή όχι αρκετών «υπόχρεων».
Επανερχόμαστε και ζητάμε :
1.    Να είναι υποχρεωτική σε κάθε φορέα η ενυπόγραφη ενημέρωση των υπόχρεων υπαλλήλων.
2.    Να καλύπτεται το κόστος που επωμίζονται οι υπόχρεοι υπάλληλοι για την συμπλήρωση των συγκεκριμένων Δηλώσεων από τους φορείς που υπηρετούν, και να δημιουργηθεί από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου ένας μηχανισμός για την ουσιαστική βοήθεια των υπόχρεων στην συμπλήρωση.
3.    Να μην επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές στις περιπτώσεις εκείνες, που αποδεδειγμένα δεν είχαν ενημερωθεί οι υπάλληλοι για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης «πόθεν έσχες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: