Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Προβλήματα στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι Περιφέρειες για θέματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.)




Πύργος 5/4/2019      


Αριθ. Πρωτ.: 233




Προς:
1.       Υπουργό Εσωτερικών
2.      Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Κοιν.:
1.           Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
2.           Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
3.           Εν.Π.Ε.
4.           ΟΣΥΑΠΕ

ΘΕΜΑ:
Προβλήματα στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι Περιφέρειες για θέματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.)






Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η συστηματική μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες, χωρίς αντίστοιχη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και πόρων και με δεδομένη την καταγεγραμμένη συρρίκνωση του προσωπικού των Περιφερειών, οι υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων τους.
Με την υπ΄ αριθ. 3252/99092/17 (ΦΕΚ 3452 Β/2017) Κ.Υ.Α. Εσωτερικών – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες που ασκούν οι Περιφέρειες για θέματα εγγειοβελτιωτικών έργων και ΟΕΒ κατά απαίτηση του άρθρου 186 του Ν. 3582/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4456/2017, χωρίς όμως αυτή η εξειδίκευση να λαμβάνει υπόψη της την οργανωτική δομή των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών που ασκούν την αρμοδιότητα καθώς και την στελέχωσή τους με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό.
Ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ασκούν διοικητικό – τεχνικό – διαχειριστικό έλεγχο, να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς-απολογισμούς των Ο.Ε.Β  κλπ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο έλεγχος και η εποπτεία του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, ενώ των Τ.Ο.Ε.Β του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε καθένα από τα δύο Τμήματα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για την πλήρη άσκηση των αρμοδιοτήτων του, όπως ενδεικτικά, οικονομολόγοι και διοικητικό προσωπικό στο πρώτο Τμήμα και μηχανικοί στο δεύτερο.
Ως αποτέλεσμα της αναφερόμενης υποστελέχωσης των συγκεκριμένων Τμημάτων, ενδεικτικά μπορεί να είναι η αδυναμία έγκρισης των προϋπολογισμών και των ισολογισμών-απολογισμών των Ο.Ε.Β, που αυτό συνεπάγεται την αδυναμία πρόσληψης του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού για τη λειτουργία του έργου, την αδυναμία καταβολής των αποδοχών στο υφιστάμενο προσωπικό των Ο.Ε.Β, την αδυναμία επισκευής και συντήρησης του έργου, με πιθανή κατάληξη τη μη λειτουργία και κατάρρευσή του, καθώς και την οικονομική καταστροφή του συνόλου των εξαρτώμενων από αυτό αγροτών.
Επειδή η διασφάλιση ικανών συνθηκών για τις αγροτικές καλλιέργειες πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της συντεταγμένης πολιτείας και να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, σχεδιασμό και πόρους, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό, την εξυγίανση και την ομαλή λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων, με την παράλληλη θωράκιση των αρμόδιων υπηρεσιών. Η απλή μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον ένα φορέα στον άλλο δεν λύνει τα χρόνια δομικά προβλήματα των Ο.Ε.Β., ούτε απαλλάσσει από τις ευθύνες της την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Για την αντιμετώπιση μέρους των καταγεγραμμένων προβλημάτων, θεωρούμε ότι θα πρέπει η άσκηση των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι Περιφέρειες στους Ο.Ε.Β. να πραγματοποιείται από μία ενιαία υπηρεσία, επαρκώς στελεχωμένη με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες (οικονομολόγοι, μηχανικοί, γεωπόνοι, διοικητικοί κλπ). Το αναφερόμενο προσωπικό, με δεδομένη την υποστελέχωση του συνόλου των υπηρεσιών των Περιφερειών από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, θα πρέπει προφανώς να προέρχεται από νέες προσλήψεις.
            Επειδή θεωρούμε το ζήτημα της άσκησης των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι Περιφέρειες στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ιδιαιτέρως σοβαρό, αφού συνδέεται με ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και της πρωτογενούς οικονομίας, σας καλούμε άμεσα να αναλάβετε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να διασφαλισθεί τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και οι συνάδελφοι από την αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους. 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: