Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 10-3-2021

 


Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 από ώρα 9:00 έως 13:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου Π.Ε. Ηλείας θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία, με την συνδρομή του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου,  με σκοπό την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου.

 

Επισημαίνεται ότι, την τελευταία περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρείται μειωμένη συλλογή αίματος, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αίματος σε εθνικό επίπεδο να είναι σε οριακά επίπεδα. . Αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσμενείς συνέπειες σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς καθημερινά αναβάλλονται ή ματαιώνονται αρκετές μεταγγίσεις ασθενών. Ειδικά για τα παιδιά και τους ενήλικες με μεσογειακή αναιμία, τα προβλήματα είναι ακόμα πιο εμφανή, καθώς καθημερινά γίνονται αναβολές μεταγγίσεων ή δίνονται μικρότερες ποσότητες αίματος από την κανονική.

 

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

·         θερμομέτρηση κατά την είσοδο

·         χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)

·         αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας

·         τήρηση των αποστάσεων

 

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

·         Να είσαι 18-65 ετών

·         Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

·         Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

·         Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

·         Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 

 

ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (άρθρο 50 Ν. 3528/20070

 

Σε εφαρμογή του αναφερόμενου νόμου η με αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14-5-2007  εγκύκλιο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  αναφέρει:

---

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (άρθρο 50 του Υ.Κ.)

---

3. Ο υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.
Επίσης, την εν λόγω άδεια τη δικαιούται και ο υπάλληλος που προσέρχεται σε οιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: