Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων

 

 

 

Πύργος 6-6-2023      

 

 

Αριθ. Πρωτ.: 533

 

 

 

 

Προς:

  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

  1. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email:  v.giannopoulos@pde.gov.gr

  1. Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

email: gd.eslit@pde.gov.gr

  1. Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας

email: ddo@ilia.pde.gov.gr

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

Συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων





 

 Για ακόμα μια φορά, διαπιστώνεται η αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στο αυτονόητο.

Για ακόμα μια φορά η Περιφερειακή Αρχή, δεν επιλέγει τις ξεκάθαρες, ανοιχτές,  προσιτές και προσβάσιμες διαδικασίες για όλους τους συναδέλφους.

Προφανώς η Περιφερειακή Αρχή έχει ταξινομήσει τους συναδέλφους σε κατηγορίες απέναντι στις οποίες έχει διαφορετική προσέγγιση. Μόνον έτσι θεωρούμε ότι  μπορεί να απαντηθεί η εύλογη απορία των συναδέλφων οι οποίοι δεν επιλέχθηκαν για τη συγκρότηση των αμειβόμενων εκλογικών συνεργείων.

Η αποζημίωση για την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου καθορίσθηκε στις 2.070,00 € και είναι απαλλαγμένη από κρατήσεις και φόρους. Στο ίδιο επίπεδο αναμένεται η αποζημίωση για την αντίστοιχη διαδικασία της 25ης Ιουνίου και ενώ υπάρχει η περίπτωση τρίτης εκλογικής διαδικασίας αν δεν σχηματισθεί και πάλι κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε φυσικά το γεγονός ότι εντός τους έτους θα πραγματοποιηθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές που η εκλογική αποζημίωση τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη (διπλές κάλπες, δύο Κυριακές).

Από τα αναφερόμενα προκύπτει ότι η εκλογική αποζημίωση στο σύνολο του έτους θα κυμαίνεται σε ποσό που θα υπερβαίνει τις 7.000,00 € (ανά άτομο), ποσό μεγαλύτερο από το 50 % των ετήσιων αποδοχών μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πέραν του ηθικού ζητήματος που τίθεται, σε εποχές που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι επί πολλά χρόνια, ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και το κόστος διαβίωσης αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη του κάθε συναδέλφου, θεωρούμε ότι η συγκρότηση των  αμειβόμενων ειδικών εκλογικών συνεργείων δεν μπορεί να γίνεται με γνώμονα τις επιθυμίες της Περιφερειακής Αρχής.

Για ακόμα μια φορά επαναφέρουμε την πρόταση μας, η επιλογή των συναδέλφων για τη συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων για τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ακολουθήσουν να πραγματοποιηθεί με κλήρωση από κατάλογο, στον οποίο θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει το σύνολο των συναδέλφων, εξαιρουμένων προφανώς αυτών που λόγω της συγκεκριμένης υπηρεσιακής τους ιδιότητας (ex officio) κρίνονται αυστηρά  απαραίτητοι λόγω της θέσης και των καθηκόντων τους,  για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας. Κάθε υπάλληλος που επιλέγεται για εκλογικό συνεργείο θα εξαιρείται από τον ενιαίο κατάλογο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και μέχρι αυτός να εξαντληθεί, ενώ θα προστίθενται και οι νέοι κάθε φορά υπάλληλοι.

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι:

·           Σε μέρος των εργασιών της εκλογικής διαδικασίας συμμετείχαν συνάδελφοι ΙΔΟΧ που προσελήφθηκαν με άλλο αντικείμενο που δεν είναι δικαιούχοι της εκλογικής αποζημίωσης.

·           Η κατανομή της εργασίας στους συμμετέχοντες στα εκλογικά συνεργεία ήταν προκλητικά άνιση, διαχωρίζοντάς τους σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που έκαναν τα πάντα για πολλές μέρες και σε αυτούς που έκαναν ελάχιστες εμφανίσεις τις τελευταίες μέρες.

·           Η ΚΥΑ για τον αριθμό των συμμετεχόντων στα ειδικά εκλογικά συνεργεία εκδόθηκε μόλις πέντε εργάσιμες μέρες πριν τις εκλογές.

·           Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη με τους συμμετέχοντες στα ειδικά εκλογικά συνεργεία εκδόθηκε μόλις την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις εκλογές.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Θεόδωρος Τσίπας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: