Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Των απευθείας αναθέσεων το ανάγνωσμα και η σκόπιμη απογύμνωση των υπηρεσιών ελέγχου δαπανών

 


 

Πύργος 31-7-2023

 

Αριθ. Πρωτ.: 537




Των απευθείας αναθέσεων το ανάγνωσμα

και η σκόπιμη απογύμνωση των υπηρεσιών ελέγχου δαπανών

 

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας τους τελευταίους μήνες συστηματικά και αθόρυβα διαλύει το τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης Π.Ε. Ηλείας, την υπηρεσία δηλαδή που ελέγχει την κανονικότητα και τη νομιμότητα των δαπανών που εκτελούνται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Πως αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα απομακρύνθηκε  η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης τμήματος η οποία είχε ειδικότητα οικονομολόγου, χωρίς παράλληλα να ορισθεί νέος προϊστάμενος, απομακρυνθήκαν διαδοχικά επιπλέον άλλη μια συνάδελφος ΠΕ οικονομολόγος, δύο συνάδελφοι κατηγορίας ΤΕ, μία συνάδελφος κατηγορίας ΔΕ, με αποτέλεσμα το τμήμα να μείνει μόνο με δύο συναδέλφους κατηγορίας ΔΕ, που προφανώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και στον όγκο εργασίας που υπάρχουν. Επίσης, ένας συνάδελφος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν τοποθετημένος στο τμήμα,  μετακινήθηκε σε άλλο φορέα μέσω κινητικότητας, αφού του στερούσαν την υπηρεσιακή εξέλιξη που προβλεπόταν από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ανακεφαλαιώνοντας από την υπηρεσία που ελέγχει την νομιμότητα με την οποία διατίθενται τα χρήματα του ελληνικού λαού, έχουν απομακρυνθεί, εκτός των συνταξιοδοτήσεων, έξι συνάδελφοι και παραμένει σκόπιμα χωρίς τοποθετημένο προϊστάμενο επί τέσσερις μήνες.

Παράλληλα η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, δια μέσου των γραφείων Αντιπεριφερειαρχών της, χωρίς καμία αίσθηση του μέτρου, καθημερινά προχωράει σε απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν τα όρια της πρόκλησης και προφανώς των αρμοδιοτήτων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα γραφεία Αντιπεριφερειάρχών προχωράνε σε διαδικασίες αναθέσεων παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα, εκδίδουν προσκλήσεις που απευθύνονται σε ένα υποψήφιο, χωρίς τεχνική έκθεση και προσδιορισμό του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αναθέτουν υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εργασίες, έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας, υπηρεσίες απολύμανσης, προμήθεια έξυπνων παγκακίων και άλλες πολλές προμήθειες ή υπηρεσίες που στο τέλος παραλαμβάνονται από αναρμόδιες επιτροπές. Και όλα αυτά με την ανοχή των Οικονομικών Υπηρεσιών της έδρας που βεβαιώνουν την σκοπιμότητα των δαπανών και την νομιμότητα των ενταλμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει σωματείο ή σύλλογος που δεν έχει χρηματοδοτηθεί, που χρηματοδοτούνται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις ανεξαρτήτως πολιτισμικού αποτυπώματος, που οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες έχουν αναπτύξει ένα ανταγωνισμό ποιος θα μοιράσει περισσότερο δημόσιο χρήμα.

Η διάλυση των υπηρεσιών βολεύει αυτές τις καταστάσεις και είναι αυταπόδεικτη η σκοπιμότητα για την απογύμνωση του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να μην επενδύει στην αποδόμηση κομβικών υπηρεσιών και να προχωρήσει άμεσα στην στελέχωση του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Θεόδωρος Τσίπας

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: