Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στους χώρους εργασίας της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας


 

 

 

Πύργος 15-1-2024

 

 

Αριθ. Πρωτ.: 567

 

Προς:

1.    Περιφερειάρχη

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.    Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: n.korovessis@pde.gov.gr

3.    Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

email: gd.eslit@pde.gov.gr

4.    Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

email: v.karampatsou@pde.gov.gr

 

 

ΘΕΜΑ :

Τοποθέτηση συστήματος  βιντεοεπιτήρησης στους χώρους εργασίας της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας





 

Με την αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΔΔΟΠΕΗ/390451/9546/29-11-2023 (ΚΗΜΔΗΣ: 23SYMV013855557 2023-11-29) σύμβαση ανατέθηκε η προμήθεια, η εγκατάσταση και η παράδοση σε πλήρη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος κλειστού κυκλώματος ασφαλείας (CCTV), με δυνατότητα ανάλυσης, διαχείρισης, αποθήκευσης βίντεο και διαχείρισης περιστατικών. Το κλειστό κύκλωμα επιτηρεί τους χώρους της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε Ηλείας επί 24ώρου βάσεως. Σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση τοποθετήθηκαν συνολικά  34 συσκευές μετάδοσης εικόνας (κάμερες), εκ των οποίων, οι περισσότερες είναι τοποθετημένες  στους χώρους εργασίας των συναδέλφων.

Το άρθρο 7 της Οδηγίας 1/2011 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει κατηγορηματικά ότι :

«Απαγόρευση επιτήρησης στους χώρους εργασίας

1. Η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας έχει ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε χώρους εργασίας. Το σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων αυτών, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας (π.χ. στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες, εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου). Για παράδειγμα, σε έναν τυπικό χώρο γραφείων επιχείρησης, η βιντεοεπιτήρηση πρέπει να περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου, χωρίς να επιτηρούνται συγκεκριμένες αίθουσες γραφείων ή διάδρομοι. Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν συγκεκριμένοι χώροι, όπως ταμεία ή χώροι με χρηματοκιβώτια, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κλπ., υπό τον όρο ότι οι κάμερες εστιάζουν στο αγαθό που προστατεύουν κι όχι στους χώρους των εργαζομένων. Επίσης, σε ειδικούς χώρους, όπως χώροι με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπεύθυνος βάρδιας ή υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τους χειριστές μηχανημάτων υψηλής επικινδυνότητας, με σκοπό να επέμβει άμεσα αν συμβεί κάποιο περιστατικό ασφαλείας

Επίσης το  άρθρο 5 της ίδιας οδηγίας αναφέρει:

«Αρχή της αναλογικότητας

Η νομιμότητα της επεξεργασίας εξετάζεται στο πλαίσιο του σκοπού που επιδιώκει ο υπεύθυνος επεξεργασίας και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία επιβάλλει τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης να είναι πρόσφορα και αναγκαία σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, ο οποίος θα πρέπει να μη δύναται να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα (άρθρο 4 τ υ ν. 2472/1997).Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα της βιντεοεπιτήρησης εκτιμάται με βάση τον κίνδυνο που ο υπεύθυνος επεξεργασίας θέλει να αντιμετωπίσει σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης για παραβάσεις ήσσονος σημασίας…»

 

Επειδή από τα προαναφερόμενα δεν προκύπτει ότι  συντρέχουν οι συνθήκες αυτές, που να επιτρέπουν την χρήση, μετάδοσης εικόνας (καμερών) που θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η ισχύουσα Νομοθεσία, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί το σύνολο των μονάδων βιντεοεπιτήρησης (κάμερες) που έχουν τοποθετηθεί στους εσωτερικούς χώρους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, γιατί η ύπαρξη τους θίγει «τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που ευρίσκονται στο χώρο που επιτηρείται» και «παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως «νόμιμη προσδοκία κάποιου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής» σε κάποιον χώρο (πρβλ. Έγγραφο εργασίας για την επιτήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον τόπο εργασίας WP55της 29 Μαΐου 2002 της ‘Ομάδας εργασίας για την προστασία των προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα’ σελ. 4).»

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες με την παράλληλη ενημέρωσή μας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

       Ο Γεν. Γραμματέας

 

       Θεόδωρος Τσίπας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: