Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Κατ’ εξαίρεση οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων

 

 


 

Πύργος 30-7-2024      

 

 

Αριθ. Πρωτ.: 600

ΠΡΟΣ:

1.    Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.    Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email:  n.korovessis@pde.gov.gr

3.    Εκτελεστικό Γραμματέα

email:  g.syrmos@pde.gov.gr

 

 

 

ΘΕΜΑ :

Κατ’ εξαίρεση οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων






 

Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως και όλος ο δημόσιας τομέας, έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες προσωπικού. Λύση στο προβλημα αυτό αποτελούν μόνον οι προσλήψεις ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορούν οι Υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητες και στις υποχρεώσεις τους.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη έλλειψη των ΟΔΗΓΩΝ - διαθέτει μόλις δύο για τις ανάγκες των Υπηρεσιών -, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη νέων, επιλέγει να χορηγεί έγκριση κατ΄ εξαίρεσης οδήγησης σε υπαλλήλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο σχέδιο πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων και μετατάξεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τετραετία 2025-2028 δεν προβλέπεται καμία νέα πρόσληψη οδηγού. Σημειώνουμε ότι προβλέπονται μόνον τρείς θέσεις μέσω μετάταξης, χωρίς να υπάρχει φυσικά βεβαιότητα ότι θα καλυφθούν.

Σε κάθε περίπτωση το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ασφάλεια τους. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

1)            Η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση οχημάτων από υπαλλήλους που δεν κατέχουν νομοθετημένη θέση οδηγού, προϋποθέτει την συναίνεσή τους.

2)            Ο υπάλληλος που κατέχει απόφαση έγκρισης για κατ΄ εξαίρεση οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων δύναται να κάνει χρήση της μόνο υπό προϋποθέσεις σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο για την άσκηση του καθήκοντός του, ανεξάρτητα από κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα.

3)            Το καθήκον του κάθε υπαλλήλου προσδιορίζεται από τις οργανικές διατάξεις, τον υπαλληλικό κώδικα και το προσοντολόγιο – κλαδολόγιο (ΠΔ 85/2022). Συνεπώς, δεν θεωρείται καθήκον η μεταφορά – μετακίνηση τρίτων προσώπων, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους, από συναδέλφους που δεν κατέχουν θεσμοθετημένη θέση οδηγού. Για παράδειγμα ένας μηχανικός που κατέχει κατ΄ εξαίρεση οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων, μπορεί να μετακινηθεί για την διενέργεια μιας αυτοψίας, αλλά δεν μπορεί να μεταφέρει άλλους συναδέλφους, γιατί η μεταφορά προσώπων δεν αποτελεί καθήκον του κλάδου ή της ειδικότητας του (άρθρο 30 Ν. 3528/2007).

4)            Σε περίπτωση ατυχήματος, οι συνάδελφοι που κατέχουν απόφαση έγκρισης κατ΄ εξαίρεσης οδήγησης,  ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι  με αστικές και ποινικές ευθύνες καθώς και με πιθανές ενστάσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Εφιστούμε  την προσοχή όλων των συναδέλφων, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ελλείψεως οδηγών.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

       Ο Γεν. Γραμματέας

 

       Θεόδωρος Τσίπας

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: