Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ



ΣΥΛΛΟΓΟI ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  Π.Ε. Αχαΐας, Π.Ε. Αιτωλοκαρνανίας & Π.Ε. Ηλείας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Προς :  
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας, Αιτ/νίας, Ηλείας Θεματικούς  Αντιπεριφερειάρχες
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου  Δυτικής Ελλάδας
Μέλη Περιφερειακού  Συμβουλίου
Μέλη μας

ΘΕΜΑ: Μεταφορά των αρμοδιοτήτων Υγείας στις Περιφέρειες


Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με την υπ΄ αριθ. 79/2016 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το σκέλος που αφορά την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την άμεση εφαρμογή του άρθρου 186 , κεφάλαιο Ζ΄ του  Καλλικράτη (Ν. 3852/2010).
Η Περιφερειακή Αρχή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην κορύφωση των μνημονιακών πολιτικών που έχουν διαλύσει το σύστημα δημόσιας υγείας, αγνοώντας την τεράστια περικοπή των χρηματοδοτήσεων και την αποψίλωση του προσωπικού για ακόμα μια φορά δηλώνει πρόθυμη να υπηρετήσει τις πολιτικές διάλυσης που επιβάλουν τα μονοπώλια με στόχο τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους με το ξεζούμισμα των λαϊκών τάξεων.
Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου με την υπ΄ αριθ. 79/2016 απόφαση, θέλει η Περιφέρεια να ασκεί τις αρμοδιότητες των Υγειονομικών Περιφερειών με την παράλληλη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων τοπικού χαρακτήρα που μέχρι σήμερα ασκούνται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αδιαφορώντας προκλητικά για τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο σύνολο του πληθυσμού και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του χώρου της Υγείας.
Η Περιφερειακή Αρχή φερόμενη ως να έχει άγνοια κινδύνου προσποιείται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα πού έχει διαμορφωθεί στην Περιφέρεια και με δικές της ευθύνες ενώ στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων επιθυμεί να θυσιάσει και την υγεία του λάου. Η πραγματικότητα αυτή πολύ συνοπτικά προσδιορίζεται από την πλήρη κατάργηση των επενδυτικών πόρων, την ραγδαία μείωση της τάξης του 30% στις λειτουργικές δαπάνες, την μείωση σε ποσοστό 25 - 45 % του προσωπικού στις υπηρεσίες των Περιφερειών, την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών, την συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Κυβέρνηση στις περιφέρειες χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και προσωπικού, την μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στον προϋπολογισμό των Περιφερειών, τις κάτω από 1 προς 5 (αναλογία μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις) αναλογία νέες προσλήψεις προσωπικού, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών σε εξωτερικούς φορείς (επιμελητήρια, συμβούλους, πιστοποιημένους  ελεγκτές) κτλ.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή και κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο ξεχωριστά, στο πλαίσιο της ατομικής τους ευθύνης, να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της αναφερόμενης απόφασης.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή επιτέλους να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές  που εντάσσονται  στη λογική για ένα μικρότερο, πιο «ευέλικτο» και επομένως πιο διαχειρίσιμο κράτος που εκπορεύεται από την πολιτική της ΕΕ που στοχεύει στη δημιουργία ενισχυμένων αποκεντρωμένων κρατικών μηχανισμών διοίκησης (περιφέρειες και δήμους) με επιχειρηματική, διαχειριστική και θεσμική επάρκεια – εξουσία. Τα παραπάνω έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν την πολιτική της ΕΕ σε όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου και σε βάρος των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του λαού στην υγεία, την παιδεία κ.ο.κ., τομείς που έχουν πληγεί σημαντικά από τις εφαρμοσθείσες μνημονιακές πολιτικές αλλά και ταυτόχρονα να την εξωραΐζουν.

14-07-2016
Για τα Δ. Σ.
Οι Πρόεδροι των  Συλλόγων

Κατριβέσης Νικόλαος
Μικέλης Χαράλαμπος
Βέλλιος Κωνσταντίνος

την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μπορείτε να την δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: