Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Αρμόδιο όργανο για τον ορισμό αναπληρωτών προϊσταμένων τμημάτων









Πύργος 7-7-2020


Αριθ. Πρωτ.: 329
ΠΡΟΣ:

1.     Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
2.     Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
3.     Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης
4.     Εκτελεστικό Γραμματέα
5.     Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας



ΘΕΜΑ :





Έχει παρατηρηθεί ότι η διαδικασία ορισμού αναπληρωτών προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου τμήματος είτε λόγω απουσίας ή κωλύματος, είτε λόγω κένωσης ή σύστασης, δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 87 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α΄), όπου αναφέρει ότι:
«…2. Αν δεν υπάρχουν υποκείμενες οργανικές μονάδες, τον προϊστάμενο αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο ανώτερος κατά βαθμό υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια οργανική μονάδα, εφόσον ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις. Αν υπηρετούν περισσότεροι υπάλληλοι με τον ίδιο βαθμό, αναπληρώνει αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον προϊστάμενο της αμέσως υπερκείμενης μονάδας ή αρχής.»

Από την γραμματική διατύπωση της αναφερόμενης διάταξης, προκύπτει ότι στις περιπτώσεις που ορίζονται αναπληρωτές προϊστάμενοι τμημάτων αρμόδιο, καθ΄  ύλην κατά το νόμο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης είναι αποκλειστικά και μόνο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης στην οποία ανήκει το τμήμα.
Προς επαλήθευση της ορθότητας των ανωτέρω, σχετική είναι και η υπ.  αριθ. 197/2015 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Διευκρινίζεται ότι με την υπ΄ αριθμ. ΠΔΕ/ΔΔ/281668/3810/19 (ΦΕΚ 3722 Β/8-10-2019) απόφαση του, ο  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας μεταβιβάζει στον αντίστοιχο Αντιπεριφερειάρχη την αρμοδιότητα για «τοποθετήσεις και μετακινήσεις Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου τμήματος», σύμφωνα με τις δυνατότητες που του δίνει η ισχύουσα νομοθεσία και όχι αναπληρωτών προϊσταμένων επιπέδου τμήματος που η διαδικασία ορισμού τους ειδικεύεται και διαφοροποιείται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Κατόπιν των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ανάγκη για διασφάλιση της ισότητας και της αξιοκρατίας μεταξύ των συναδέλφων όσο και για την διασφάλιση του σύννομου ορισμού, παρακαλούμε για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στην διαδικασία ορισμού αναπληρωτών προϊσταμένων επιπέδου τμήματος.
Σε κάθε περίπτωση ως συνδικαλιστικός φορέας, έχουμε υποχρέωση να παρεμβαίνουμε ώστε να προστατεύουμε την αξιοκρατία την διαφάνεια και την νομιμότητα των διοικητικών πράξεων καθώς και να προστατεύουμε τα μέλη μας από παράνομες ενέργειες των αιρετών οργάνων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θεόδωρος Τσίπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: