Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Αναδιοργάνωση εσωτερικής λειτουργίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


 

 

Πύργος 5-8-2020

 

 

Αριθ. Πρωτ.: 333

ΠΡΟΣ:

 

1.     Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.     Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: v.giannopoulos@pde.gov.gr

3.     Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης

email:  p.sakellaropoulos@pde.gov.gr

4.     Εκτελεστικό Γραμματέα

email: g.syrmos@pde.gov.gr

5.     Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

email: gd.eslit@pde.gov.gr

 

 

 

ΘΕΜΑ :

Αναδιοργάνωση εσωτερικής λειτουργίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας





 

Με την υπ’ αριθμ. 54/2020 απόφαση της Επιτροπής Αναπτυξιακής & Κοινωνικής Πολιτικής Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας [ΑΔΑ: 9Λ117Λ6-1Υ4] εγκρίθηκε η  σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Δ.Ε. και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την «Αναδιοργάνωση εσωτερικής λειτουργίας, καταγραφή – απλοποίηση διαδικασιών –ροών δεδομένων και εκπόνηση Τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» κύριο αντικείμενο της οποίας είναι η επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και η παρουσίαση θεμάτων αξιολόγησης των δομών.

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν αξιοποιεί τις δικές της υπηρεσίες που έχουν την εμπειρία από προηγούμενες τροποποιήσεις, αλλά και την γνώση των προβλημάτων – ιδιαιτεροτήτων της κάθε υπηρεσίας, αλλά επιλέγει να απευθυνθεί έναντι αμοιβής 115.000,00 € σε εξωτερικό φορέα που η κύρια δραστηριότητά του είναι η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αντιληπτό, ούτε υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, για το ποιο θα είναι το  πλαίσιο και σε ποιους άξονες θα κινηθεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ποια υπαρκτά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ποιο θα είναι το τίμημα για τους εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι τα αναφερόμενα είναι ζητήματα που διαχειρίζεται η Περιφερειακή Αρχή ως «κύριος του έργου» και όχι οι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως «φορέας υλοποίησης».

 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας για τον τρόπο υλοποίησης της τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι ο τροποποιημένος οργανισμός θα πρέπει να ενισχύει την περιφερειακή συνείδηση, να στηρίζεται στην λογική της αποκέντρωσης, να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, να διασφαλίζει την εργασιακή σταθερότητα, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες, τα ανώφελα διοικητικά βάρη, να μην περιέχει ασάφειες αρμοδιοτήτων και ο βασικός προσανατολισμός του να είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

Επισημαίνουμε ότι στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών κανένας Ο.Ε.Υ. δεν μπορεί να δώσει λύσεις και ως εκ τούτου για να αντιμετωπισθούν τα υπαρκτά προβλήματα των υπηρεσιών θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η Περιφερειακή Αρχή διεκδικώντας προσλήψεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ανακυκλώνοντας την υποστελέχωση που έχουν επιβάλει οι πολιτικές λιτότητας.

Θεωρούμε με το νέο Ο.Ε.Υ. θα πρέπει:

1.    Να διατηρείται η υφιστάμενη δομή των υπηρεσιακών μονάδων στις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή Γραφείο – Τμήμα – Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας και Γενική Διεύθυνση στην έδρα της Περιφέρειας. Τυχόν προτάσεις ή σκέψεις για μετατροπή των Διευθύνσεων των Π.Ε. σε Υποδιευθύνσεις ή Τμήματα θα μας βρουν καθολικά απέναντι, αφού υποβαθμίζουν και κατά όνομα και κατά ουσία τις υπηρεσίες, δίνουν την αίσθηση της απαξίωσης του παραγόμενο έργου, ενώ ανοίγονται δρόμοι για μελλοντική πλήρη κατάργηση υπηρεσιών από τις Περιφερειακές Ενότητες.

2.    Να διασφαλίζεται το σύνολο των οργανικών θέσεων των εργαζομένων και να μην υπάρχουν υποχρεωτικές μεταβολές του τόπου εργασίας.

3.    Οι περιγραφόμενες θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων να μην ευνοούν τις διακρίσεις, την αυθαιρεσία και την ημετεροκρατία. Θα πρέπει να προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία και να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση σύμφωνα με την παραγόμενη νομολογία, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και να  δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης όλων των υπαλλήλων. 

 

Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει από την πλευρά σας ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων για τον σχεδιασμό και τους στόχους που θέλετε να υπηρετεί ο νέος Ο.Ε.Υ., καθώς και να γινόμαστε κοινωνοί κάθε παραδοτέου του Πίνακα Α της Προγραμματικής Σύμβασης.

Τέλος θεωρούμε ότι πριν την εισαγωγή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος ώστε να μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις επί του σχεδίου.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: