Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2019 & 2020

 


 

Ε Ξ Ω Δ Ι Κ Η    Α Ι Τ Η Σ Η

 

Του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που εκπροσωπείται νόμιμα και εδρεύει στον Πύργο,  οδός Μανωλοπούλου, αριθμός 47 (Διοικητήριο Π.Ε. Ηλείας)                             

 

 

Προς:

1) Τον Πρόεδρο και δια μέσου αυτού, προς όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εδρεύουν στην Πάτρα οδός Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών,  αριθμός 32 και

2) Τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που εδρεύει στην Πάτρα οδός Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών,  αριθμός 32 και

 

Κοινοποίηση:

1.    Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΑΘΗΝΩΝ 158, Τ.Κ. 26442, ΠΑΤΡΑ)

2.    ΣΕΠΕ  (Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών 12, Πάτρα, 26441)

3.    ΕΝΠΕ (email: info@enpe.gr)

   

-----------------------------------------------

 

 

Ως γνωστόν, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.), νόμιμα εκπροσωπούμενη, με την από 10 Φεβρουαρίου 2020 Εξώδικη Δήλωση, Διαμαρτυρία και Πρόσκληση, μετά επιφυλάξεως Δικαιωμάτων, προς τους Περιφερειάρχες της Χώρας, με κοινοποίηση στα Σωματεία-μέλη της, κάλεσε τους Περιφερειάρχες, που δεν είχαν προβεί στην εφαρμογή των προβλεπομένων, από την με αριθμό 43726/7-6-2019 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής» (ΦΕΚ 2208/τ.Β΄/8-6-2019), όπως τροποποιήθηκε μερικώς με την με αριθμό 87669/9-12-2019 όμοια Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 4584/τ.Β΄/13-12-2019), να προβούν στην άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων, από την παραπάνω Κ.Υ.Α., για τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), καθώς και Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής (Μ.Π.Ι.), και, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια και χορήγηση των απαραίτητων Μ.Α.Π., γάλακτος, προληπτικών εξετάσεων και εμβολίων σύμφωνα με την ως άνω Κ.Υ.Α..

Επιπρόσθετα:

1) Kατόπιν του με αριθμό 92/23-6-2019 εγγράφου της εν λόγω Ομοσπονδίας, προς τους Συλλόγους-μέλη της, και ο Σύλλογός μας, με το με αριθμό 251/27-6-2019 έγγραφό του, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη, την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων, από την πιο πάνω Κ.Υ.Α., για τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), καθώς και Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής (Μ.Π.Ι.).

2) Ο Σύλλογός μας με το υπ΄ αριθ. 263/15-7-2019 έγγαφό του προς την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας και η  ως άνω Ομοσπονδία, με το με αριθμό 99/16-7-2019 έγγραφό της, προς όλους τους Περιφερειάρχες της Χώρας, με θέμα «Κατάρτιση προϋπολογισμών των Περιφερειών έτους 2020. Πρόβλεψη για τα απαιτούμενα ΜΑΠ κλπ.», ζήτησαν, στους υπό κατάρτιση προϋπολογισμούς των Περιφερειών του έτους 2020, να συμπεριληφθούν διακριτές πιστώσεις για: 1) την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας, 2) την δαπάνη για την ανάθεση των ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών και 3) την ημερήσια προμήθεια γάλακτος, καθώς και την ένταξη όσων από τα ανωτέρω απαιτούνται, στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα προμηθειών.

3) Με δε το με αριθμό 118/29-9-2019 έγγραφό της, προς όλους τους Περιφερειάρχες της Χώρας, με θέμα «Άμεση χορήγηση όλων των απαιτούμενων ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους των Περιφερειών», η παραπάνω Ομοσπονδία ζήτησε απ’ αυτούς, μεταξύ άλλων, άμεσα και χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση, την κάλυψη με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), τις ιατρικές εξετάσεις, τους εμβολιασμούς και την χορήγηση γάλακτος, για όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους των Περιφερειών.

Πλην, όμως, διαπιστώνουμε, ότι, με εξαίρεση κάποιων αποσπασματικών μέτρων, που κυρίως συνδέονται με την προστασία από τον κορονοϊό, δεν έχουν υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, τα προβλεπόμενα από την παραπάνω Κ.Υ.Α., για τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), τις ιατρικές εξετάσεις, τους εμβολιασμούς και την καθημερινή χορήγηση του γάλακτος, παρά το γεγονός ότι με την ανωτέρω Κ.Υ.Α., όπως, κατά τα πιο πάνω, τροποποιήθηκε μερικώς, ορίζονται τα ακόλουθα: «Στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, παρέχονται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), καθώς και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία αυτών, που περιλαμβάνονται, αντίστοιχα, στις ακόλουθες περιπτώσεις Ι και II: …» και «III. Παροχή γάλακτος. Στους εργαζόμενους στους οποίους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας παρέχεται επίσης ένα (1) λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση», δηλαδή από την διατύπωση της προδιαληφθείσας κανονιστικής διάταξης, προκύπτει, ευθέως, δέσμια αρμοδιότητα των Περιφερειών, δηλαδή υποχρέωσή τους για την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων, από την παραπάνω Κ.Υ.Α., για την χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), των ιατρικών εξετάσεων και του γάλακτος, δοθέντος ότι η ως άνω κανονιστική διάταξη επιβάλλει την άμεση εφαρμογή των πιο πάνω προβλεπομένων απ’ αυτήν, χωρίς να την συνδέει με καμιά προϋπόθεση. 

Περαιτέρω, με τις διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 60 του Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ Α΄ 197), με έναρξη ισχύος την 12η Οκτωβρίου 2020, τo πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 97 του Ν. 4483/2017 (Α΄ 107) αντικαταστάθηκε, η παρ. 2 αυτού καταργήθηκε και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 αυτού επίστης αντικαταστάθηκε, αντίστοιχα, με συνέπεια η παράγραφος 1 του εν λόγω άρθρου 97 του Ν. 4483/2017, με τίτλο «Μέσα Ατομικής Προστασίας και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.», να ισχύει, πλέον, ως εξής: «1. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του δικαιούχου προσωπικού των ΟΤΑ που προβλέπονται στην υπ' αρ. 43726/7.6.2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (Β' 2208), τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα, σύμφωνα με την τιμή διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια των ίδιων ειδών και αποδίδονται με τις εξής προϋποθέσεις: α. να αναγνωρίζεται η οφειλή προς τον εργαζόμενο από τον οικείο Ο.Τ.Α, β. να υπάρχουν οι αντίστοιχοι κωδικοί και πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Ο.Τ.Α. των ετών καταβολής, γ. να μπορεί να πραγματοποιηθεί η καταβολή τους, σε έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις. Οι δικαιούχοι, οι οφειλές, ο αριθμός των δόσεων, καθώς και κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του οικείου Συμβουλίου.».

Από δε την διατύπωση των προδιαληφθεισών νομοθετικών διατάξεων, που κάνουν χρήση οριστικής του ενεστώτος χρόνου («… αποτιμώνται σε χρήμα, … και αποδίδονται … Οι δικαιούχοι, οι οφειλές, ο αριθμός των δόσεων, καθώς και κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του οικείου Συμβουλίου.») και που χορηγούν προς τα μέλη μας και κατ’ επέκταση και σε εμάς, ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό τους όργανο, έννομη αξίωση προς ορισμένη συμπεριφορά της Περιφέρειας, που συνίσταται, α) στην αποτίμηση σε χρήμα, των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και του γάλακτος του δικαιούχου προσωπικού της Περιφέρειας, που προβλέπονται στην ως άνω Κ.Υ.Α., τα οποία δεν χορηγήθηκαν εντός των παρελθόντων ετών 2019 και 2020, σύμφωνα με την τιμή διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια των ίδιων ειδών στην Περιφέρεια ή γενικότερα σε ΟΤΑ, β) στην απόδοσή τους, στους δικαιούχους, με τις προβλεπόμενες στις παραπάνω διατάξεις προϋποθέσεις και γ) στον καθορισμό, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας, των δικαιούχων, των οφειλών, του αριθμού των δόσεων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς λεπτομέρειας, προκύπτει ευθέως, δέσμια αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου της, δηλαδή υποχρέωσή τους για την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων στις ανωτέρω διατάξεις, δοθέντος ότι οι ως άνω διατάξεις επιβάλλουν την άμεση εφαρμογή των πιο πάνω προβλεπομένων απ’ αυτές, χωρίς παρεκκλίσεις.

Λαμβανομένου υπόψη ότι δεν έχουν χορηγηθεί, από την Περιφέρεια, στους δικαιούχους υπαλλήλους της, εντός των παρελθόντων ετών 2019 και 2020, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και το γάλα που προβλέπονται στην ως άνω υπ' αριθμό 43726/7-6-2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, η ως είρηται καθ’ ύλη αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου της, για την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων, από τις παραπάνω νομοθετικές διατάξεις, που, ως προελέχθη, έχει χαρακτήρα δέσμιας αρμοδιότητας, έπρεπε να είχε ήδη ασκηθεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ασκηθεί μέσα σε εύλογο χρόνο από λήψεως της παρούσας αίτησης-όχλησης και η μη άσκησή της, εντός του, κατ’ άρθρο 63 παρ. 2 του Ν. 2717/1999 «Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας» (Α΄ 97), τριμήνου, από λήψεως της παρούσας, θα συνιστά παράλειψη νομίμου οφειλομένης ενεργείας (Π.Ν.Ο.Ε.) του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, που οφείλει να εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για λήψη απόφασης με τις περαιτέρω εν γένει δυσμενείς έννομες συνέπειες, λόγω παράβασης κειμένων νομοθετικών διατάξεων.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, για την μη σύννομη αυτή συμπεριφορά της Διοικήσεως της Περιφέρειας. Επειδή η συμπεριφορά αυτή συνιστά ευθεία παράβαση Νόμου, που ζημιώνει τους υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Επειδή νομιμοποιούμαστε προς υποβολή της παρούσας, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων της Περιφέρειας και βάσει των διατάξεων του Καταστατικού μας.

 

Με βάση όλα τα ανωτέρω και τη γενικότερη διακηρυγμένη αρχή της απαρέγκλιτης τήρησης των Νόμων του Κράτους.

 

Σας καλούμε να προβείτε στην άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων από τις προμνησθείσες διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 97 του Ν. 4483/2017, όπως, κατά τα ανωτέρω, ισχύει, ήτοι:

α) Στην αποτίμηση σε χρήμα, των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και του γάλακτος του δικαιούχου προσωπικού της Περιφέρειας, που προβλέπονται στην ως άνω υπ' αριθμό 43726/7-6-2019 Κ.Υ.Α., τα οποία δεν χορηγήθηκαν εντός των ετών 2019 και 2020, σύμφωνα με την τιμή διαγωνισμού που προκηρύχθηκε ή άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών που είχε λάβει χώρα στην Περιφέρεια ή γενικότερα σε άλλον ΟΤΑ για την προμήθεια των ίδιων ειδών.

β) Στην απόδοσή τους, στους δικαιούχους, με τις προβλεπόμενες στις παραπάνω διατάξεις προϋποθέσεις και

γ) Στον καθορισμό, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας, των δικαιούχων, των οφειλών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς λεπτομέρειας. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η παρούσα θα αποτελέσει στοιχείο της προδικασίας για στοιχειοθέτηση, κατά του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την περίπτωση που δεν  εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για λήψη απόφασης, του αδικήματος του άρθρου 259 του Π.Κ. (τελουμένου δια παραλείψεως) και ειδικότερα για θεμελίωση και απόδειξη της υπερχειλούς υποκειμενικής υποστάσεως του εν λόγω αδικήματος, γνωρίζοντάς σας άμα προς τούτο, με την παρούσα, ότι με τις ανωτέρω παραλείψεις νομίμων οφειλομένων ενεργειών της Διοίκησης της Περιφέρειας, προκαλείται άμεση και ανεπανόρθωτη σημαντικότατη βλάβη στα έννομα συμφέροντα των μελών μας.

 

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, σ’ αυτούς προς τους οποίους αυτή απευθύνεται, προς γνώση αυτών και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στις εκθέσεις επίδοσης που θα συντάξει.-

Πύργος ___/___/2021

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

 

 Θεόδωρος Τσίπας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: