Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ… παλιό το ανέκδοτο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Πρέβεζα:  21 Ιανουαρίου 2014
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Α.Π.: 2
ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΠΡΟΣ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
4. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
4. Α.Δ.Ε.Δ.Υ
5.Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
6. ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
7. ΜΜΕ

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ… παλιό το ανέκδοτο
Πριν από τέσσερα (4), σχεδόν, χρόνια δημοσιεύτηκε ο ν. 3839/2010 δημιουργώντας προσδοκίες ότι θα εφαρμοστούν κάποια αξιοκρατικά κριτήρια στην πολύπαθη δημόσια διοίκηση. Μετά από τρία (3) χρόνια  «Καλλικράτη» και ενώ η πρώτη θητεία της αυτοδιοίκησης οδεύει προς το πέρας της, ο παραπάνω νόμος παραμένει ανεφάρμοστος. Έτσι και αλλιώς, οι νόμοι που εφαρμόζονται με αξιοθαύμαστη συνέπεια στη χώρα μας είναι όσοι πλήττουν κατάφωρα το βιοτικό επίπεδο, τα κοινωνικά αγαθά και τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού.
Ενώ, λοιπόν,  ο νόμος 3839 ορίζει μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια όπως, τα Επαγγελματικά – Τεχνικά προσόντα, την Εργασιακή – Διοικητική εμπειρία, τις Ικανότητες – δεξιότητες για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτε από όλα αυτά. Οι Περιφέρειες συνεχίζουν να λειτουργούν με τους αναπληρωτές προϊσταμένους που ορίστηκαν με αποφάσεις Περιφερειάρχη. Οι θέσεις ευθύνης που μένουν κενές, συνήθως λόγω συνταξιοδότησης, καλύπτονται κατά το δοκούν από «αρεστούς και ημετέρους» μέσα από αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες.
Οι Περιφερειάρχες, αυθαίρετα, δεν εφαρμόζουν το νόμο προβάλλοντας δικαιολογίες όπως η έλλειψη όλων των κριτηρίων (γραπτή εξέταση από το Α.Σ.Ε.Π.) και η μη σύσταση του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.), αγνοώντας τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου και ότι ο ορισμός προϊσταμένων πρέπει να γίνει από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (της Περιφέρειας Ηπείρου συστάθηκε στις 29-6-2012), όπως διευκρινίζεται και στην από 16-4-2010 εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου. Επιπλέον, στις αποφάσεις τους αναφέρουν τον σχετικό νόμο 3839 «Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια…» και «τις υπηρεσιακές ανάγκες της Δ/νσης» που ποτέ δεν λαμβάνουν υπόψη τους.
Βέβαια, ο Περιφερειάρχης, κος Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει δηλώσει σε εκπροσώπους των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ηπείρου ότι: «το ζήτημα του ορισμού των προϊσταμένων θέλει να το ελέγχει ο ίδιος, προσωπικά».
Τα συγκριτικά υψηλά επιδόματα (250€ & 400€/μήνα για τον προϊστάμενο τμήματος & δ/νσης αντίστοιχα, μπορεί να είναι μισός μισθός για όποιον τυχερό Έλληνα δουλεύει), η μη εφαρμογή του νόμου και η «εξουσία» που αποκτούν πλέον οι προϊστάμενοι, καθώς από την αξιολόγησή τους θα κριθεί η υπηρεσιακή εξέλιξη των υφισταμένων τους και ενδεχομένως η παραμονή τους στο δημόσιο, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ικανοποίηση κάθε είδους «ρουσφετιού» και την γιγάντωση των πελατειακών σχέσεων.
Για αυτό λοιπόν, απαιτούμε:
·        Από τους Περιφερειάρχες την άμεση εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του νόμου 3839/2010 και την πλήρωση όλων των θέσεων ευθύνης με βάση τα κριτήρια και την αξιολόγηση που ο νόμος ορίζει.
·        Από την κυβέρνηση να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου σε όλη τη δημόσια διοίκηση, αυτοδιοίκηση και ΝΠΔΔ και να ρυθμίσει, άμεσα, όλα τα ζητήματα για την ενεργοποίηση των τελικών διατάξεων του νόμου.
·        Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και την Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. να αντιληφθούν την εκρηκτική κατάσταση και να πιέσουν την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του νόμου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: