Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΧΑΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΣ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
(ΑΧΑΙΑΣ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΣ)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εδώ και τρεις μήνες οι Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε. έχουν γεμίσει από εκατοντάδες εργαζομένους που προσλήφθηκαν με πεντάμηνες συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος: «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» που εφαρμόζεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλους φορείς του Δημοσίου Τομέα.
Οι προσλήψεις αυτές έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Εντάσσονται στο πλαίσιο της εργασιακής πολιτικής της Ε.Ε. με την επιβολή παροδικών και ελαστικών σχέσεων εργασίας με χαμηλές αμοιβές, χωρίς άδειες και πολλές φορές χωρίς ασφάλιση (εργασία ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, voucher, ενοικίαση εργαζομένων κ.λ.π.).
Αποτελούν συνέχεια των καταδικασμένων προσλήψεων τύπου STAGE, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, Μ.Κ.Ο., μπλοκάκια, «ωφελούμενοι» κ.λ.π.
Διαμορφώνουν συνείδηση στις νέες γενιές, με βασικό στοιχείο την υποταγή στη λογική της περιστασιακής  και συχνά ανούσιας απασχόλησης με ελάχιστη αμοιβή. Εξασφαλίζουν στους νέους ανθρώπους, ένα ποσό κυμαινόμενο από 2.000 – 2.500 € για τους πέντε μήνες προσφέροντας μια πρόσκαιρη ανάσα έναντι συνολικής οικονομικής και ιδεολογικής ασφυξίας.
Κατεβάζουν τεχνητά τον δείκτη της ανεργίας που έχει ιδιαίτερα εκτιναχθεί λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής Κυβέρνησης  – Ε.Ε. –Ε.Κ.Τ. –Δ.Ν.Τ. και «αξιοποιούνται» στο βωμό των προεκλογικών εξαγγελιών.
Δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις υπηρεσίες αφού οι προσλαμβανόμενοι δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν λόγω άσχετων ειδικοτήτων να ενταχθούν στο υπηρεσιακό περιβάλλον και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του.
Η λύση στο πρόβλημα της ικανοποιητικής λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών δεν έρχεται με τους συμβασιούχους εργαζόμενους που μόλις αποκτήσουν της όποια εμπειρία και αρχίσουν να γίνονται παραγωγικοί θα πεταχτούν πάλι στην ανεργία. Ούτε είναι δυνατόν οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες να αναλάβουν επαρκώς να υποδεχθούν, να εκπαιδεύσουν και να αξιοποιήσουν για τις ανάγκες λειτουργίας τους μεγάλο αριθμό συμβασιούχων.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να συνταχθεί με την αγανάκτηση των εργαζομένων και:
Να καταδικάσει την πολιτική λογική αυτών των προσλήψεων. Μια λογική που ιδεολογικά και οικονομικά εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Να απαιτήσει την κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας και να απαιτήσει νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των αναγκών της Π.Δ.Ε. σε προσωπικό, με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να μην αποδεχθεί στο μέλλον εργαζόμενους ελαστικών μορφών εργασίας.
Να συμπορευθεί με τους εργαζομένους εναντίον του δεύτερου κύματος διαθεσιμοτήτων, που όπως όλοι γνωρίζουμε στοχεύει τους ΟΤΑ και να μην δεχτεί την περαιτέρω υποστελέχωση των υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. και την αντικατάσταση των εργαζομένων της με τη νέα μορφής μαύρη εργασία που έρχεται αυτή των «ενοικιαζόμενων εργαζομένων».
Το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων δεν μπορεί να είναι  η ανασφάλεια, η ομηρία, η εξαθλίωση, η υποταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: