Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ


 

Πύργος 22-10-2014      


Αριθ. Πρωτ.: 30 




Προς:
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας







ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ο θεσμός του Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούμε ότι την πενταετία της θητείας σας θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Προκλήσεις που θα έχουν να κάνουν με την κατανόηση της ανάγκης ύπαρξής του στην κοινωνία, την καθοριστική συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στην αυτόνομη πολιτική και διοικητική λειτουργία  του θεσμού, στην διατήρηση των αρμοδιοτήτων της, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην υποχρηματοδότηση της.
Φυσικός σας σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα είναι εξ΄ ορισμού, το σύνολο των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας και κατά επέκταση της Περιφέρειας που δυστυχώς από τις επιβαλλόμενες πολιτικές έχει αποδεκατιστεί αριθμητικά, ψυχικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι φερόμενοι ως κυβερνώντες τη χώρα, έχουν στοχοποιείσει το θεσμό του δημοσίου προκειμένου να αποενοχοποιηθούν από τις φαύλες πολιτικές που ακολουθούσαν και εξακολουθούν να ακολουθούν.
Μέσα από αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει:
1)     να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την στελέχωση των Υπηρεσιών της. Θα πρέπει να απαιτήσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον την τήρηση της αναλογίας προσλήψεων – αποχωρήσεων. Σε λίγο καιρό θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση των Υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού και θα είναι μια κατάσταση μη αντιστρέψιμη.
2)     Να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση του Ν. 4057/2012 που αφορά το πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων. Η παραπομπή στο ακροατήριο για περιπτώσεις υπηρεσιακής λειτουργίας και η αυτοδίκαιη θέση σε αργία, αδιαφορώντας για το τεκμήριο της αθωότητας και την οικονομική, ψυχική, ηθική και κοινωνική βλάβη των εργαζομένων δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί. Επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός προϊστάμενος σε αυτές τις περιπτώσεις να παρίσταται ως μάρτυρας υπεράσπισης (προφανώς εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν καταγγελίες για δωροδοκία απάτη κλπ)
3)     να αναλάβει πρωτοβουλίες για την νομική συμβουλή και προστασία  των εργαζομένων τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων (κυρίως κατά την συμμετοχή σε επιτροπές άσχετες με τα κύρια καθήκοντα) όσο και κατά την διαδικασία της ποινικής δίωξης. Η δημιουργία νομικού τμήματος ή η ύπαρξη νομικού με αποκλειστική απασχόληση στην Π.Ε. Ηλείας με το υφιστάμενο πειθαρχικό δίκαιο είναι επιτακτική ανάγκη.
4)     Να διατηρήσει τη θέση της, όσο αφορά την κατάργηση του Ν. 4250/2014 που αφορά την συγκριτική αξιολόγηση του προσωπικού, όπως είχε διατυπωθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή
5)     Να μην συμμετάσχει σε καμία επιβαλλόμενη αξιολόγηση δομών. Αντίθετα η τροποποίηση του Οργανισμού για σύγχρονες και λειτουργικές υπηρεσίες, η οποία θα είναι προϊόν διαλόγου με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προσωπικού και της κοινωνίας και θα σέβεται την διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενδεχομένως είναι επιτακτική.
6)     Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ακύρωση του Ν. 4275/2014 που αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων, με την προσχηματική διαδικασία εξετάσεων, την εισαγωγή ιδιωτών στα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων και την απουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, την διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων. Ζητάμε την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3839/2010  και στις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, για την επιλογή των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Περιφερειών. Άμεσο τερματισμό της ανάθεσης θέσης ευθύνης με απόφαση πολιτικού οργάνου.
7)     Να μην συμμετάσχει στα λεγόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους για όλους τους εργαζόμενους.

Όσο αφορά τα ειδικότερα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας θεωρούμε ότι:
1)     Η διοίκηση μέσα στο πλαίσιο καλής πίστης και συνεργασίας που είναι επιβεβλημένο να αναπτυχθεί  θα πρέπει για κάθε ζήτημα που αφορά τους εργαζομένους να επιδιώκει την ενημέρωση και το διάλογο με τους εκπροσώπους των συλλογικών τους οργάνων, χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να θεωρείται “συνδιοίκηση”. Οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις της διοίκησης σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να θεωρηθούν καλοπροαίρετες.
2)     θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναβάθμιση του απαιτούμενου εξοπλισμού των υπηρεσιών, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
3)     Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μετακίνησης του προσωπικού με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα.
4)     Θα πρέπει να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την μετατροπή σε σταθμό μεταφόρτωσης δημοτικού χώρου δίπλα από την Διεύθυνση Μεταφορών, την μετατροπή σε σκουπιδότοπο του υπογείου του Διοικητηρίου, την συσσώρευση απορριμάτων στην είσοδο του Διοικητηρίου στο συχνό φαινόμενο της μη αποκομιδής των απορριμάτων. Επίσης θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο Πολυλειτουργικός κόμβος του Διοικητηρίου ο οποίος μετατρέπεται σε αποθηκευτικό χώρο.
5)     Οι συγκροτήσεις των επιτροπών διαγωνισμών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία [σχετική εγκύκλιος ΑΔΑ: Β4Θ0Χ-ΖΕ2]   σε επίπεδο  Δ/νσης και όχι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας όπως κακώς γίνεται μέχρι σήμερα.
6)     Θα πρέπει να μην παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο της μη ύπαρξης πετρελαίου θέρμανσης για το μεγαλύτερο διάστημα του χειμώνα.
7)     Θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Διοικητήριο οι υπηρεσίες για της οποίες δεν έχουμε την υποχρέωση της κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών και να στεγαστούν αυτές για τις οποίες έχουμε αντίστοιχη υποχρέωση.
8)     Οι διαγωνισμού για την προμήθεια των αναλώσιμων ειδών θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας για να αντιμετωπισθούν τόσο προβλήματα που έχουν σχέση με το χρόνο παράδοσης και την  καταλληλότητα – συμβατότητα των υλικών όσο και για την τόνωση της τοπικής αγοράς.
9)     Θα πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα επιμόρφωσης των υπαλλήλων για ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή λειτουργία, τα θέματα των νέων πληροφοριών τα ζητήματα διαχείρισης κρίσεων κλπ.
10) Θα πρέπει στις ασφαλιστικές καλύψεις των φορτηγών να προστεθεί κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων μεταφερόμενου φορτίου, ώστε να καλύπτονται οι οδηγοί σε περίπτωση ατυχήματος.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Μικέλης
Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: