Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Επισημάνσεις του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ για την τροπολογία της αξιολόγησης



Θέμα: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Επί του θέματος της (εκπρόθεσμης) υπουργικής τροπολογίας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
  1. Κατ’ αρχάς, είναι προφανές ότι προσπαθούν με διάταξη νόμου να λύσουν άμεσα το θέμα της αξιολόγησης, που έχει προκύψει από το μπλοκάρισμα της διαδικασίας, κατόπιν της κινητοποίησης ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδιών, Σωματείων εργαζομένων κλπ. Η επιλογή του μέσου ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Παρεμβαίνουν με νόμο γιατί έτσι η λύση είναι άμεση και δραστική, ενώ καθώς ο νόμος δεν προσβάλλεται απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια (όπως π.χ. η υπουργική απόφαση ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη), περιορίζουν έτσι τις δυνατότητες αντιδράσεως στη διαδικασία που εισάγουν με την τροπολογία αυτή. Πλέον θα πρέπει κάποιος να αποδείξει ότι οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού είναι αντισυνταγματικές, που οπωσδήποτε είναι ένα σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα.
  2. Είναι προφανές ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με το Εθνικό Τυπογραφείο και τη διάθεση των εντύπων αξιολόγησης. Πιθανολογώ ότι οι υπάλληλοι του ΕΤ έχουν κινητοποιηθεί, μπλοκάροντας τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των επίμαχων εντύπων. Αυτό προσπαθούν να το ξεπεράσουν, προβλέποντας τη δυνατότητα χρήσης του εντύπου από το παράρτημα της σχετικής υπουργικής απόφασης! Κοινώς, ο κάθε υπάλληλος μπορεί να βγάλει φωτοτυπία το υπόδειγμα της υπουργικής απόφασης και να αρχίσει η αξιολόγηση!!
  3. Επειδή έχουν προ πολλού παρέλθει οι προθεσμίες του Ν.4369/2016, τίθενται νέες προθεσμίες (10 ήμερες) για την αυτοαξιολόγηση και περαιτέρω την αξιολόγηση από α’ και β’ αξιολογητές. Το βασικό είναι ότι όποιος απέχει από τη διαδικασία, αυτή δεν μπλοκάρεται, αλλά συνεχίζει στο επόμενο στάδιο, χωρίς τη σύμπραξη του προηγούμενου. Επομένως, η διαδικασία πλέον θα ολοκληρωθεί είτε συμμετέχουν, είτε όχι, οι ενδιαφερόμενοι-εμπλεκόμενοι!
  4. Με την τροπολογία συνδέουν το θέμα της αξιολόγησης απευθείας με τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Ουσιαστικά, ο αξιολογητής που μπλοκάρει τη διαδικασία (υπαιτίως), δεν θα μπορεί να κριθεί για προϊστάμενος, ενώ ο αξιολογητής που του μπλοκάρουν τη διαδικασία οι κακοί υφιστάμενοι (ανυπαιτίως), θα μπορεί κάλλιστα να κριθεί!!  Αυτό θα βεβαιώνεται από τις δ/νσεις προσωπικού, που αναλαμβάνουν και επίσημα το ρόλο έκδοσης πιστοποιητικών φρονημάτων. Οι συμμορφούμενοι θα προάγονται, οι αντιρρησίες θα μένουν μια ζωή απλοί υπάλληλοι! Έτσι, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: (α) τελειώνει επιτέλους η αξιολόγηση (των υπαλλήλων ασφαλώς όχι η 3η της χώρας…) και (β) επιτυγχάνεται ο ολοκληρωτικός έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης, αφού προϊστάμενοι θα γίνουν μόνο όσοι συμμετέχουν στην αξιολόγηση και εν γένει συμμορφώνονται στις κυβερνητικές εντολές.
  5. Θεωρώ ότι: η δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε εντύπου χωρίς την επίσημη και θεσμική διάθεση του ΕΤ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του αξιολογούμενου ή κάποιου αξιολογητή και τέλος η στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής στις κρίσεις προϊσταμένων ως δυσανάλογη και εκδικητική κύρωση για τη μη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης, είναι τα κρίσιμα στοιχεία που δίνουν την πρώτη ύλη για μια μελλοντική δικαστική προσφυγή.
  6. Η δικαστική προσφυγή μπορεί να γίνει με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ ή το Διοικητικό Εφετείο (κατά περίπτωση) κατά διοικητικών πράξεων: όπως π.χ. εγκυκλίου του Υπουργείου για εφαρμογή της ρύθμισης (αν και το ΣτΕ δέχεται ότι συνήθως αυτές στερούνται εκτελεστότητας και έτσι μπορεί να μην μπει στην ουσία…), ενδεικτικά κάποιας έκθεσης αξιολόγησης, αφού όμως προχωρήσει η διαδικασία χωρίς τη σύμπραξη κάποιου εμπλεκομένου (πιλοτικά), ή κατά της απόρριψης ενός υπαλλήλου στις κρίσεις προϊσταμένων, επειδή δεν συμμετείχε στην αξιολόγηση (αυτό είναι μελλοντικό, όχι για τώρα).
Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να συνταχθεί κάποια γνωμοδότηση από έναν Καθηγητή Νομικής Σχολής, που θα αναδεικνύει τα προβλήματα της ρύθμισης.
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: