Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος
www.osyape.gr
τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977432661

                                            Αθήνα  24/9/2018                      
                                           Αριθμ. Πρωτ.:156

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ &  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ

Δίνουμε μαζική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που έχει βάλει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και το Δημόσιο γενικότερα.
Κατεβαίνουμε στην 4ωρη Στάση Εργασίας (τέσσερις τελευταίες ώρες εργασίας), μετέχουμε στις κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αναπαλαιωμένα επιχειρήματα, που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία  του ’90 και με προκαθορισμένα πορίσματα Επιτροπών προσπαθεί να «ντύσει» με επιστημονικοφάνεια τον χαρακτήρα αυτής της αντεργατικής επίθεσης, που θέλει να «πετάξει έξω» ειδικότητες και εργασίες, που σήμερα παίρνουν ανθυγιεινό, να μειώσει τα χορηγούμενα σήμερα επιδόματα, να μειώσει το συνολικό ποσό, που διαθέτει σήμερα κ.α., προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για να διεκπεραιωθεί άλλη μια βρώμικη δουλειά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι αυτό άλλωστε και στην προσπάθειά της «να πιάσει στον ύπνο» τους εργαζόμενους δεν δίνει ούτε στους συνδικαλιστικούς φορείς, ούτε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής, που συγκρότησε σε εφαρμογή του άρθρου 396 του ν. 4512/2018 για «τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων χορήγησης του ανθυγιεινού & επικίνδυνου επιδόματος στο δημόσιο»!!! Γι αυτό και δεν αποδέχτηκε το αίτημά μας για συμμετοχή εκπροσώπου μας στην Επιτροπή.
Με το προνομοθετημένο επί της ουσίας πλαίσιο ένταξης και χορήγησής του επιδόματος ανθυγιεινής & επικίνδυνης εργασίας θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού, και ύψος επιδόματος για κάθε κατηγορία δικαιούχων ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας...»!!!
Με τη μέθοδο αυτή θα φέρουν νέες μειώσεις μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια (στο 67ο έτος ηλικίας, από το 62ο), κυρίως για εργαζόμενους στους ΟΤΑ, που έχουν σήμερα ΒΑΕ.
Έτσι θα πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα, έως το 2060!!!
Αυτή είναι «η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», που θέλουν να κάνουν.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Γνωρίζουμε καλά ότι η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής & επικίνδυνης εργασίας, ο θεσμός των ΒΑΕ, τα μέτρα προστασίας της υγείας από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες καταχτήθηκαν από τους εργαζόμενους με αγώνες, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μόνιμα παίρνει μέτρα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση φτηνής εργατικής δύναμης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, «πατώντας» ακόμα και στις ζωές των εργαζομένων.
Ξέρουμε ότι η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και επιχειρηματίες δεν χωράει ούτε ακόμα κι αυτήν την σημερινή κουτσουρεμένη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, που έχει αφήσει απ’ έξω δεκάδες ειδικότητες, και που δεν συνδέεται με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους.  
Βλέπουμε ότι ακόμα κι αυτά τα σημερινά κουτσουρεμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, που περιορίζουν το συνολικό χρόνο εργασίας και έκθεσης σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δεν χωράνε στα «δημοσιονομικά δεδομένα» της μεταμνημονιακής εποχής!!!  
Συνάδελφοι
Όλοι εμείς, που μετράμε τις ανάγκες της δουλειάς μας, τις ανάγκες της ζωής μας με τα δικά μας μέτρα, απαιτούμε δυναμικά:
  1. Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα. Χορήγησή του, χωρίς προσκόμματα από Δ/ντές και Επιτρόπους, σε όλους τους εργαζόμενους, που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες.
  2.  Επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των Περιφερειών, που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, που έχουμε καταθέσει.
  3. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.
  4. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας και Προληπτικής Ιατρικής σε όλες τις ειδικότητες, που απαιτείται.
  5. Προσλήψεις μόνιμων Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας σε όλες τις Περιφέρειες/Περιφερειακές Ενότητες.
Γιατί όλοι εμείς γωρίζουμε ότι οι διεκδικήσεις αυτές συνδέονται άρρηκτα με την απαίτησή μας να μειωθεί η φθορά της υγείας μας, να αναπληρώνεται η εργατική μας δύναμη.
Καλούμε τα Δ.Σ. όλων των πρωτοβάθμιων Συλλόγων :
·         Να προχωρήσουν άμεσα σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις όλων των συναδέλφων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, είτε λαμβάνουν, είτε όχι το επίδομα και να συζητήσουν τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχία της κινητοποίησης αυτής και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με Γενική Απεργία. Να καλέσουν τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων και των εργασιών, που συμπεριλάβαμε στα υπομνήματα (62/21-5-2018 και 67/25-5-2018) προς την «Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
·         Να απευθύνουν κάλεσμα σε κατά τόπους συγκεντρώσεις-παραστάσεις διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 3 Οκτώβρη 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: