Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Σχετικά με την Υ.Α. για την ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών




Πύργος 13-9-2018      


Αριθ. Πρωτ.: 195


ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών
Κοιν.:
  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
  1. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
  1. ΟΣΥΑΠΕ


ΘΕΜΑ :
Σχετικά  με την Υ.Α. για την ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών



ΣΧΕΤ.
α. Το υπ΄ αριθ. 185/4-5-2018 έγγραφό μας περί των απόψεων μας για σχεδίου νόμου  «ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ»
β. Το υπ΄ αριθ. Α3/οικ.32793/3001 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών [ΑΔΑ: 6ΤΧΓ465ΧΘΞ-ΧΩΩ] περί διενέργειας δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών








Με την υπ΄ αριθ. πρωτ. Α3/64720/6117/30-3-2018 απόφαση σας καθορίζετε την διαδικασία για την ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, από την οποία όμως προκύπτουν ζητήματα τόσο διαδικαστικά όσο όμως και ουσιαστικά που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταστών όσο και των ιδίων των ενδιαφερόμενων.
            Η αναφερόμενη διαδικασία προβλέπει την διενέργειά της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, με οποιοδήποτε όχημα χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή. Δεν προβλέπει όμως με ποιανού την ευθύνη θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές – αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του.  Το γεγονός της υποχρέωσης ασφαλιστικής κάλυψης του υποψηφίου οδηγού κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν αναιρεί οποιαδήποτε νομική απαίτηση κατά του εξεταστή σε περίπτωση ατυχήματος.
Επίσης δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των υποψηφίων που έχουν σε ισχύ την άδεια οδήγησης τους και αυτών που έχει λήξει. Ποιος συνάδελφος θα αναλάβει την ευθύνη της εξέτασης σε κάποιον που δεν έχει ισχύουσα άδεια οδήγησης και κατά επέκταση δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης, όταν δεν υπάρχει εντός του οχήματος εκπαιδευτής ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην περίπτωση ατυχήματος και το κυριότερο ο εξεταζόμενος είναι άνω των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών.
Θεωρούμε ότι από την περιγραφόμενη διαδικασία δεν διασφαλίζονται οι όροι για την ασφαλή παροχή εργασίας από τους συναδέλφους εξεταστές και ως εκ τούτου ζητάμε την απόσυρση της αναφερόμενης σχετικής Υ.Α.
Τέλος η αναφερόμενη διαδικασία, για μια ακόμη φορά δεν λαμβάνει υπόψη της την υποστελέχωση των υπηρεσιών καθώς αυξάνεται ο όγκος του έργου των εξετάσεων δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και θυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι εξεταστές εκτελούν μέχρι και σήμερα την πρόσθετη εργασία της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών χωρίς  να αμείβονται, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις σας  [β. σχετικό]. 


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: