Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) και Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας







Πύργος  11-11-2019      


Αριθ. Πρωτ.: 276     
ΠΡΟΣ:

1.    Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.    Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

3.    Εκτελεστικό Γραμματέα

4.    Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

email: gd.eslit@pde.gov.gr


ΚΟΙΝ.:
1.    Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας
2.    Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας
3.    ΟΣΥΑΠΕ


ΘΕΜΑ :
Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) και Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας και στη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας
ΣΧΕΤ.:
1.      Την Σ.Σ.Ε. που δημοσιεύτηκε  στο αριθ.  ΦΕΚ 2358 τ. Β΄/2018
2.      Την Σ.Σ.Ε. που δημοσιεύτηκε  στο αριθ.  ΦΕΚ 1052 τ. Β/2019
3.      Την από 3-8-2018 Σ.Σ.Ε.
4.      Την υπ.  Αριθ. 54697/8-10-2018 (ΑΔΑ: Ω2ΧΘ465ΧΘ7-ΞΤΖ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών
5.      Την υπ.  αριθ. 35377/8-5-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών
6.      Την υπ.  αριθ. 55546/11-10-2018 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών





           
Η Ομοσπονδία μας έχει συνάψει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε) και Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε), για τους εργαζόμενους μέλη των πρωτοβάθμιων Συλλόγων που ανήκουν στη δύναμή της (δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ αντίστοιχα).
1.    Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική, για τους εργαζόμενους που αφορούν. Επομένως η όποια διαφορετική προσωπική προσέγγιση υπηρεσιακών παραγόντων δεν αναιρεί την υποχρέωση εφαρμογής τους.
2.    Οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων των υπηρεσιών της Περιφέρειας οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, όπως αντιμετωπίζουν όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκριθούν στις «ενδιάμεσες» ενέργειες και να μην δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή τους.
3.    Υπόχρεος για την εφαρμογής τους έναντι των εργαζομένων και του νόμου είναι ο Περιφερειάρχης και επομένως δεν μπορεί κανείς να δημιουργεί προσκόμματα για λογαριασμό του ή να αναλαμβάνει ευθύνες που δεν έχει.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί από τον Περιφερειάρχη οι απαιτούμενες αποφάσεις που προβλέπονται για τους συναδέλφους που εμπίπτουν στις διατάξεις εφαρμογής των Ε.Σ.Σ.Ε. και Σ.Σ.Ε και υπηρετούν στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας και στη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας.
  • Για το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας έχει σταλθεί από τον αντίστοιχο προϊστάμενο Διεύθυνσης η  με αριθ. Πρωτ. 230054/4039/31-7-2019 απαιτούμενη εισήγηση και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από τον Περιφερειάρχη, με την οποία εισήγηση, διατηρούμε σοβαρές αιτιάσεις ως προς την ένταξη των δικαιούχων στην περιστασιακή εργασία και όχι στην πλήρη και αποκλειστική απασχόλησης, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της την διευκρίνιση της συμπληρωματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που δημοσιεύθηκε στο με αριθ. ΦΕΚ 1052 τ. Β/2019 και αναφέρει «Η προϋπόθεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε εξωτερικά συνεργεία περιλαμβάνει την έννοια ότι οι δικαιούχοι, πέραν των κύριων εξωτερικών καθηκόντων τους, εκτελούν για την υποστήριξη αυτών και άλλες εργασίες διοικητικές εντός γραφείου»
  • Για τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας δεν έχει σταλθεί καμία εισήγηση, παρ΄ όλες τις έγγραφες οχλήσεις μας  και παρόλο που μεγάλο τμήμα του προσωπικού της εμπίπτει στις διατάξεις των αναφερόμενων Σ.Σ.Ε. και Ε.Σ.Σ.Ε.. Ειδικότερα ως δικαιούχοι εφαρμογής των διατάξεων αναφέρονται ως εργασία ή ειδικότητα α) οι γεωτεχνικοί και τεχνολόγοι γεωπονίας, β) οι  ειδικότητες TE, ΔΕ και ΥΕ που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και υπηρετούν στις Δ/νσεις αυτές, γ) οι εργαζόμενοι στα Δημοτικά και Βιομηχανικά Σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία των Περιφερειακών Ενοτήτων (τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, βοηθοί κτηνιάτρων, εργάτες, Σπερματεγχύτες, Νοσοκόμοι ζώων, Σταυλίτες, υπάλληλοι που διενεργούν αιμοληψίες και εμβολιασμούς ζώων κ.λπ.).

Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις καθορισμού των δικαιούχων υπαλλήλων που εντάσσονται στις διατάξεις της Ε.Σ.Σ.Ε. και Σ.Σ.Ε. και υπηρετούν στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας και στη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: