Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Υγεία - ασφάλεια των εργαζομένων: παροχή μέσων ατομικής προστασίας, μέτρα προληπτικής ιατρικής, Τεχνικός Ασφαλείας και Ιατρός Εργασίας






Πύργος 19/11/2019      


Αριθ. Πρωτ.: 278


Προς:
1.    Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
2.    Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας
3.    Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης
4.    Εκτελεστικό Γραμματέα
5.    Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

Κοιν.:
1.    ΟΣΥΑΠΕ



ΘΕΜΑ:
Υγεία - ασφάλεια των εργαζομένων: παροχή μέσων ατομικής προστασίας, μέτρα προληπτικής ιατρικής, Τεχνικός Ασφαλείας και Ιατρός Εργασίας






Στο ΦΕΚ 2208Β/2019 δημοσιεύθηκε η κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών (ΚΥΑ 43726/07-06-2019), με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής». Με την  ΚΥΑ καθορίζεται η παροχή των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις - εμβολιασμοί και η παροχή γάλακτος στους εργαζόμενους που υπάγονται σε συγκεκριμένους κλάδους/ειδικότητες, χώρους και αντικείμενα εργασίας. Η προκαλούμενη δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ενώ η παροχή των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη.
Θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1.    Από 1-11-2019 αναρτάται υποχρεωτικά η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
2.    Η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου εκπονείται από τον  τεχνικό ασφαλείας και τον  ιατρό εργασίας.
3.    Η ύπαρξη Ιατρού Εργασίας  και Τεχνικού Ασφαλείας προβλέπονται από το άρθρο 8 του  Ν. 3850/2010.
4.    Η ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας σε άτομα εντός της επιχείρησης γίνεται εγγράφως από τον εργοδότη και αντίγραφο της κοινοποιείται στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, συνοδεύεται δε απαραίτητα από αντίστοιχη δήλωση αποδοχής. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δεν υπάρχει Ιατρός Εργασίας και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχουν ούτε Τεχνικοί Ασφαλείας, αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δηλώσεις αποδοχής των ορισμένων συναδέλφων προς την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (άρθρο 9.6 του Ν. 3850/2010).
5.    Ο Σύλλογός μας:
·         με το υπ΄ αριθ. 251/27-6-2019 έγγραφό του, ενημέρωσε την Περιφερειακή Αρχή για την δημοσίευση της σχετικής Κ.Υ.Α. που αφορά την παροχή Μ.Α.Π. και τα μέτρα προληπτικής ιατρικής και ζητούσε την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την υλοποίηση της.
·         με το υπ΄ αριθ. 263/15-7-2019 έγγραφό του, ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή και τις συναρμόδιες υπηρεσίες στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό να προβλεφθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας, την δαπάνη για την ανάθεση των ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών και την ημερήσια προμήθεια γάλακτος.
Επειδή μέχρι σήμερα, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία ενέργεια ή διάθεση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής για την συμμόρφωσή της στα οριζόμενα της αναφερόμενης Κ.Υ.Α. καθώς και στον Ν. 3850/2010 και επειδή η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση του κάθε εργοδότη, θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει:
1.    Η Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε προσλήψεις με μόνιμη και αποκλειστική μορφή απασχόλησης Ιατρού  Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και προκειμένου να ανταποκριθεί στις διατάξεις του Ν. 3850/2010 να προσφύγει άμεσα σε Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ. Υ.Π.Π.) ή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
2.    οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καθορίσουν τους δικαιούχους των Μ.Α.Π. ώστε η Περιφερειακή Αρχή παράλληλα και ανεξάρτητα:
·         να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια και διάθεση των Μέσων Ατομικής Προστασίας,
·         να αναζητήσει τον φορέα υγείας, που με ευθύνη της Περιφέρειας, θα υλοποιήσει τις ιατρικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς.
·         να χορηγήσει στους δικαιούχους ένα (1) λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση. 
Επισημαίνουμε ότι η επιλεκτική επίκληση κάθε είδους προσκομμάτων για την καθυστέρηση εφαρμογής των αναφερόμενων στη σχετική νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας, αφού θα θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας


Δεν υπάρχουν σχόλια: