Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μέτρα προστασίας εργαζομένων – υποχρεωτική τηλεργασία 50%

 


 

Πύργος 5-11-2020

 

Αριθ. Πρωτ.: 362

ΠΡΟΣ:

1.    Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.    Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: v.giannopoulos@pde.gov.gr

3.    Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

email: a.filias@pde.gov.gr

4.    Εκτελεστικό Γραμματέα

email: g.syrmos@pde.gov.gr

5.    Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας Π.Δ.Ε

email: gd.eslit@pde.gov.gr

6.    Δ/νση Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας

ΘΕΜΑ :

Μέτρα προστασίας εργαζομένων – υποχρεωτική τηλεργασία 50%





 

Με την υπ΄ αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/32/οικ.20413/3-11-2020  [ΑΔΑ: Ω2Δ946ΜΤΛ6-72Η] εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίστηκαν τα μέτρα που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Η εφαρμογή των επιβαλλόμενων μέτρων, δεν υπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια των φορέων αλλά είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της προσωπικής άποψης που ενδεχομένως έχει ο καθένας για αυτά. Στο ενδεχόμενο μη τήρησής τους ο καθένας είναι υπόλογος για την ευθύνη που του αναλογεί, εάν προκύψει υγειονομική κρίση εντός των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας που μέχρι σήμερα εντάσσεται στο «ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ»  μέχρι 30-11-2020, είναι υποχρεωτική η τηλεργασία στο 50 % εφόσον συνάδει προς την φύση των καθηκόντων (επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και οι οποίοι παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία ή απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια απουσίας).

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται, σύμφωνα πάντα με την αναφερόμενη εγκύκλιο, ότι «η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα τηρείται υποχρεωτικά και απαρεγκλίτως από όλους τους φορείς λαμβάνοντας  ωστόσο κατά την εφαρμογή του τις ειδικότερες ανάγκες του φορέα και τις αρμοδιότητές του. Ως εκ τούτου η εφαρμογή του ποσοστού αυτού θα γίνεται, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε επίπεδο Τμήματος ή Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης, άλλως σε επίπεδο όλου του φορέα, εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε κατώτερο οργανωτικό επίπεδο, ιδίως στις περιπτώσεις που λόγω ανωτέρας βίας ή λόγω έκτακτων συνθηκών απαιτείται σε επίπεδο Τμήματος/Διεύθυνσης/ Γενικής Διεύθυνσης η αυτοπρόσωπη παροχή παρουσίας όλου του ανθρώπινου δυναμικού του εν λόγω οργανωτικού επιπέδου».   

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, ανεξαρτήτως με την δυνατότητα παροχής τηλεργασίας σε επίπεδο συγκεκριμένων οργανικών μονάδων,  υποχρεωτικά και απαρεγκλίτως είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας είτε σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει το 50 % να παρέχει τηλεργασία κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί να γίνεται.

Η μη εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας του 50 % των εργαζομένων, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση των μέτρων στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και σας καλούμε άμεσα να συμμορφωθείτε με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. 

 

Επίσης επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά την ανάγκη για:

·         τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών Plexiglass σε όσα γραφεία υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία πολιτών,

·         επαναλαμβανόμενο ημερήσιο και συχνό καθαρισμό των χώρων εργασίας (δάπεδα, χώροι υγιεινής, πόμολα, χερούλια βρύσες, κιγκλιδώματα) με κατάλληλα διαλύματα

·         εβδομαδιαία απολύμανση των κτιρίων που στεγάζονται οι Υπηρεσίες καθώς και των υπηρεσιακών αυτοκινήτων

·         ύπαρξη χάρτινων πετσετών μιας χρήσης σε όλους τους χώρους υγιεινής

·         διενέργεια δειγματοληπτικού μοριακού έλεγχου (PCR) στους εργαζόμενους.

 

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν είμαστε ούτε επιδημιολόγοι,  ούτε συνομωσιολόγοι, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε κατ΄ ελάχιστο την πιστή εφαρμογή και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας που στοχεύουν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων. Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα είναι κατ΄ ελάχιστο σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: