Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Απόψεις Συλλόγου για την πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

 

 

Πύργος 16-11-2020

 

Αριθ. Πρωτ.: 366

ΠΡΟΣ:

1.     Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

email: a.filias@pde.gov.gr

ΚΟΙΝ.:

1.     Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2.     Εκτελεστικό Γραμματέα

email: g.syrmos@pde.gov.gr

3.     Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: v.giannopoulos@pde.gov.gr

4.     ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

5.     ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π.Ε ΑΧΑΙΑΣ

ΘΕΜΑ :

Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

ΣΧΕΤ.:

Το υπ΄ αριθ. ΠΔΕ/ΔΔ/299735/4920/10-11-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοίκησης





 

Με το υπ΄ αριθ. ΠΔΕ/ΔΔ/299735/4920/10-11-2020 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μας διαβιβάσθηκε πρόταση  τροποποίησης του  Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εκφράσουμε την γνώμη μας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 3852/2010 (87 Α΄).

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας να αποτελούν μια αυτοτελή διοικητική οντότητα, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης ρόλων και αρμοδιοτήτων, που θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η λογική που ακολουθήθηκε ήταν ο συγκεντρωτισμός των επιτελικών και μη αρμοδιοτήτων στην έδρα (υδροκεφαλισμός) και η παράλληλη αποδυνάμωση των υπηρεσιών από προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  ο συγκεντρωτισμός που ακολουθήθηκε στις Οικονομικές Υπηρεσίες.

Είναι προφανές ότι η πρόταση για την τροποποίηση του Οργανισμού γίνεται προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη Διεύθυνση Οικονομικού – Δημοσιονομικού Ελέγχου. Το ζητούμενο είναι εάν η συγκεκριμένη πρόταση δίνει λύσεις στα υπαρκτά καταγεγραμμένα προβλήματα ή δημιουργεί πρόσθετα διοικητικά βάρη, αυξάνει τους χρόνους ολοκλήρωσης των διαδικασιών και δημιουργεί μεγαλύτερη ταλαιπωρία στον συναλλασσόμενο πολίτη.

Σύμφωνα με την  πρόταση τροποποίησης για την Π.Ε. Ηλείας:

Το τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης μετονομάζεται σε τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης – Δημοσιονομικού Ελέγχου  και ενισχύεται σε αρμοδιότητες (ενδεικτικά έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας, έκδοση εντολών πληρωμής, τακτοποίηση χρηματικών ενταλμάτων, σύνταξη εισηγήσεων προς την Οικονομικής Επιτροπή, καταχώρηση στοιχείων και τήρηση μητρώου, τήρηση λογιστικών βιβλίων κλπ)

Δημιουργείται Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας, το οποίο θα λειτουργεί με το σύνολο των αρμοδιοτήτων μιας ταμειακής υπηρεσίας όπως αντίστοιχα θα γίνεται και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Παραμένει ο ένας και μοναδικός Π.Ο.Υ. για το σύνολο της Περιφέρειας, κάτι που σημαίνει  ότι για την πληρωμή και εξόφληση της κάθε δαπάνης θα πρέπει τα δικαιολογητικά να αποστέλλονται από το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης – Δημοσιονομικού Ελέγχου της κάθε Περιφερειακής Ενότητας στον Π.Ο.Υ., αυτός να διενεργεί τον έλεγχο και να θεωρεί τα εντάλματα  και στην συνέχεια όλα τα δικαιολογητικά να επιστρέφουν στο Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές με την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων.

Επίσης με την πρόταση τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. δεν μεταβιβάζεται προς τις Περιφερειακές Ενότητες η αρμοδιότητα έκδοσης βεβαιώσεων ύπαρξης πίστωσης και των αποφάσεων ανάληψης δαπάνης, διαδικασία που μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις.

 

Με το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης μεταβιβάζεται στις Περιφερειακές Ενότητες ο κύριος όγκος εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αδυναμία ποιοτικής και ποσοτικής στελέχωσης της Οικονομικής Υπηρεσίας, η έλλειψη κτιριακής υποδομής για την υποδοχή επιπλέον προσωπικού (που όμως δεν έχει βρεθεί είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος είτε λόγω έλλειψης πιστώσεων) καθώς και της αποθήκευσης της υπερβολικής ποσότητας δικαιολογητικών. Παράλληλα δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το προσωπικό στις Περιφερειακές Ενότητες είναι αποδεκατισμένο, μετά από τις συνεχιζόμενες και χρόνιες πολιτικές λιτότητας και δεν επαρκεί ούτε για την εκτέλεση βασικών αρμοδιοτήτων. Επισημαίνεται ότι επί χρόνια τόσο στον προγραμματισμό των προσλήψεων όσο και στην κατανομή των θέσεων από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας η αναλογία των υπηρεσιών της έδρας  ήταν 1 προς 3 έναντι των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, που με δεδομένο την μη επιλεξιμότητα των επαρχιακών πόλεων (από το ΕΣΚ) και την τάση προς μετακίνηση από τις επαρχιακές πόλεις προς την έδρα (από τις προσλήψεις) επί της ουσίας η αναφερόμενη κατανομή προσωπικού είναι πλασματική.

Επίσης το προτεινόμενο σχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του (στην θεωρητική περίπτωση που υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό) την έλλειψη της τεχνογνωσίας για τις αρμοδιότητες που έχουν να ασκηθούν από την περίοδο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων καθώς και τον απαιτούμενο χρόνο για την επιμόρφωση και εκπαίδευση του (υποτιθέμενου) προσωπικού.

Με βάση τα ανωτέρω θεωρούμε ότι το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. αφενός δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω έλλειψης προσωπικού και αφετέρου δεν αντιμετωπίζει ρεαλιστικά τις ουσιαστικές αιτίες για τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στον έλεγχο και εκκαθάριση των δαπανών.

Θεωρούμε ότι η ορθή προσέγγιση για την σωστή λειτουργία των Οικονομικών είναι η δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης με τις αντίστοιχες Οικονομικές Υπηρεσίες σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες όμως θα μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες στους χωρικούς Προϊσταμένους Οικονομικών Υπηρεσιών για τον έλεγχο και την υπογραφή των χρηματικών ενταλμάτων (μοντέλο που ακολουθείται σε αρκετές Περιφέρειες όπως π.χ. της Κρήτης) με βασική προϋπόθεση όμως την ύπαρξη του απαιτούμενου προσωπικού, που να μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αρμοδιοτήτων. 

 

Τέλος να επισημανθεί ότι στο προτεινόμενο άρθρο 12 δεν συμπεριλαμβάνεται το Τμήμα Προμηθειών με έδρα την Πάτρα ως τμήμα της Διεύθυνσης Οικονομικού – Δημοσιονομικού Ελέγχου, που σήμερα υφίσταται, χωρίς παράλληλα να προσδιορίζεται εάν καταργείται ή εντάσσεται σε άλλη Διεύθυνση


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: