Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Κοινή Δήλωση των Συλλόγων Υπαλλήλων ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νίας για το θέμα της αποζημίωσης των εκτός έδρας μετακινήσεων.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Κοινή Δήλωση των Συλλόγων Υπαλλήλων ΠΕ Αχαΐας , Ηλείας και Αιτ/νίας για το θέμα της αποζημίωσης των εκτός έδρας μετακινήσεων.


Με το άλλοθι του εξορθολογισμού, του εκσυγχρονισμού και της αντιμετώπισης υπαρκτών στρεβλώσεων η κυβέρνηση βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι που βρήκε από τους προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις  και οριοθετείται από τις εντολές των «Θεσμών»
Αγνοεί τον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες των Δημόσιων Υπηρεσιών, αγνοεί ότι από την υπερπροσπάθεια και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων το κράτος υπάρχει στην Ελληνική Περιφέρεια.
Δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, την έλλειψη υπηρεσιακών μέσων μεταφοράς, τη σύγχρονη ανάγκη της Δημόσιας Διοίκησης για  εγγύτητα στον πολίτη και στις αρμοδιότητες της.
Οι υπαρκτές στρεβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με την ισοπεδωτική λογική του νομοσχεδίου που στην ουσία οδηγεί σε πλήρη κατάργηση των αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις επικαιροποιώντας την ισοπεδωτική λογική του φτωχολογίου που οι μνημονιακές κυβερνήσεις  με ιδιαίτερη συνέπεια στήριξαν.
Με την ενδεχόμενη εφαρμογή του σχετικού νομοσχεδίου, θα είναι αδύνατη η χορήγηση ημερήσιας αποζημίωσης για το σύνολο των υπαλλήλων των Περιφερειών, γεγονός που σημαίνει νέες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές των συναδέλφων. Επίσης θα δημιουργηθούν σοβαρότατα  προβλήματα αποτελεσματικής λειτουργίας  των υπηρεσιών αυξάνοντας συνακόλουθα το εργασιακό άγχος των υπαλλήλων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όταν μάλιστα η ποινική ευθύνη που αντιμετωπίζουν για την μη ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους είναι καθημερινή.
Υπηρεσίες αιχμής θα εγκλωβισθούν με αρνητικές συνέπειες στα έργα υποδομής, στον πρωτογενή τομέα, στις εξαγωγές, στους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς ελέγχους στην αναπτυξιακή προοπτική. Επίσης θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα η ασφάλεια, η προστασία, η εξυπηρέτηση των πολιτών και η διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου .
Το 90% των μετακινήσεων στις Περιφέρειες είναι αυθημερόν μετακινήσεις, χωρίς διανυκτέρευση και σε αποστάσεις από 40 έως 120 χιλιόμετρα (χωρίς την επιστροφή).
Η λογική του νομοσχεδίου γελοιοποιεί και απαξιώνει τον δημόσιο υπάλληλο αφού θεωρεί ότι κάποιος πρέπει να διανύσει, με το αυτοκίνητο του περισσότερα από  320 χλμ για να μπορεί να λάβει ως ημερήσια αποζημίωση 20,00 €.
Για την συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων των Περιφερειών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις , πολλές φορές  σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές, δεν θα  αποζημιώνονται στοιχειωδώς για τα μικροέξοδα με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται να μεταβούν στο φυσικό χώρο εργασίας τους. Σε συνδυασμό με την πενιχρή  χιλιομετρική αποζημίωση σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο ζητά από τους υπαλλήλους να επιχορηγήσουν από ίδιους πόρους τη λειτουργία των υπηρεσιών.
Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για τέτοιου βαθμού αλλαγές και ζητήματα πρέπει να γίνονται με ουσιαστική δημοκρατική διαβούλευση με όλους τους φορείς, και όχι επιπόλαια και εν κρυπτώ, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και να βελτιώνονται αποτελεσματικά οι υπηρεσιακές και εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις Περιφέρειες και στο σύνολο του Δημοσίου.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο στο σύνολο του και να ανοίξει τον διάλογο από μηδενική βάση με τους εργαζομένους και με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: