Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Έκδοση Κ.Υ.Α. για την συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων




Πύργος 13/6/2019      


Αριθ. Πρωτ.: 247





Προς:
1.Υπουργείο Εσωτερικών
2.Υπουργείο Οικονομικών
                                                                   ΚΟΙΝ.:  ΟΣΥΑΠΕ

ΘΕΜΑ :
Έκδοση Κ.Υ.Α. για την συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων

Ενόψει των Εθνικών Εκλογών που έχουν προγραμματισθεί, κρίνεται απαραίτητο για την έγκαιρη και ομαλή συστηματοποίηση των ενεργειών και εργασιών που απαιτούνται για την προπαρασκευή τους, η απαιτούμενη Κ.Υ.Α. που αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων στα ειδικά εκλογικά συνεργεία να εκδοθεί και να δημοσιευθεί  έγκαιρα στο ΦΕΚ πριν την αποστολή του εκλογικού υλικού και όχι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως έγινε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου (12 ημέρες πριν).
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το απαράδεκτο φαινόμενο της άνισης παροχής απασχόλησης, δηλαδή ορισμένοι συνάδελφοι να απασχολούνται από την αρχή της αποστολής του εκλογικού υλικού, ενώ οι υπόλοιποι μετά την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α., δημιουργώντας συνθήκες άνισης παροχής εξοντωτικής υπερεργασίας.
Επίσης, στην Κ.Υ.Α. θα πρέπει να καθορίζεται ο τρόπος επιλογής των συναδέλφων που θα μετέχουν στα ειδικά εκλογικά συνεργεία, ο οποίος θα πρέπει να πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας και με διαδικασίες ανοικτές και προσβάσιμες από όλους, ώστε να τεθούν τα θεμέλια ενός νέου υποδείγματος διοίκησης, μακριά από τις πρακτικές αδιαφάνειας, ευνοιοκρατίας και καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος.
Σας καλούμε, στην Κ.Υ.Α. που θα εκδοθεί να προβλέπεται ότι η επιλογή των συναδέλφων για τη συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων για τις Εθνικές Εκλογές 2019 θα πραγματοποιηθεί με κλήρωση από κατάλογο, στον οποίο θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει το σύνολο των συναδέλφων, εξαιρουμένων προφανώς αυτών που λόγω της συγκεκριμένης υπηρεσιακής τους ιδιότητας (ex officio) κρίνονται απαραίτητοι για τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας, οι οποίοι όμως δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 30%. Στον εν λόγω κατάλογο θα μπορούν να προστίθενται και οι νέοι κάθε φορά υπάλληλοι. Κάθε υπάλληλος που επιλέγεται για εκλογικό συνεργείο θα εξαιρείται από τον ενιαίο κατάλογο για τις επόμενες εκλογές, μέχρι αυτός ο κατάλογος να εξαντληθεί.
Με τον τρόπο αυτό θα καθιερωθεί για πρώτη φορά μια αδιάβλητη, ισότιμη και διαφανής διαδικασία συγκρότησης των εκλογικών συνεργείων, η οποία θα αποκλείει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και τη συμμετοχή «ημέτερων» ευνοημένων. 
Τέλος σας επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας (ΟΣΥΑΠΕ) για διπλασιασμό του μέγιστου αριθμού των απασχολούμενων στα ειδικά εκλογικά συνεργεία και σας καλούμε να κάνετε δεκτό το σύνολο των προτάσεων μας.

 
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θεόδωρος Τσίπας


Δεν υπάρχουν σχόλια: