Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ





Πύργος 27/6/2019      


Αριθ. Πρωτ.: 251




Προς:
  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
  1. Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας
ΘΕΜΑ:
ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ






Σας κάνουμε γνωστό ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2208Β/2019 η κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών (ΚΥΑ 43726/07-06-2019), με θέμα «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των OTA α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής». Σε αυτήν, περιγράφονται αναλυτικά οι κλάδοι-χώροι, οι ειδικότητες, οι εργασίες και τα μέτρα ατομικής προστασίας που οφείλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές να παρέχουν προς τους εργαζομένους, αλλά και οι ιατρικές εξετάσεις και οι εμβολιασμοί που πρέπει να υποβληθούν. Αναλυτικότερα:
Βάσει της ΚΥΑ 43726/07-06-2019, ορίζεται πως στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ανάλογα με τον κλάδο/ειδικότητα, τον χώρο και το αντικείμενο εργασίας, παρέχονται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), καθώς και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί για την ατομική προστασία αυτών.
Με την εν λόγω ΚΥΑ αντικαθίσταται η ΚΥΑ 2/53361/0022/06 (ΦΕΚ 1503Β/2006), που όριζε τα ΜΑΠ και  αφορούσε όμως μόνο τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και πλέον ορίζονται οι ειδικότητες που θα φέρουν συγκεκριμένα Μ.Α.Π. οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί με νέες ενώ από 1-11-2019 θα αναρτάται υποχρεωτικά η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που εκπονεί ο τεχνικός ασφαλείας και ο ιατρός εργασίας με τη συμβολή της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων του άρθρου 4 του ν. 3850/2010, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και θα επικαιροποιείται από τον υπεύθυνο στους OTA α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, κατά τις διατάξεις του ν. 3850/2010. Εάν από τη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου διαγνωστούν κίνδυνοι που είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με τη χρήση και άλλων μέσων ατομικής προστασίας, επιβάλλεται η χορήγησή τους.
Επιπλέον με την παραπάνω ΚΥΑ προβλέπεται πως η παροχή των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους που υπάγονται στους κλάδους/ειδικότητες και εκτελούν τις σχετικές εργασίες, όπως ορίζονται στην δημοσιευθείσα ΚΥΑ, είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη. Εάν εργαζόμενος απασχολείται σε εργασίες που απαιτούν την παροχή επιπλέον μέσων ατομικής προστασίας, λαμβάνει τα αντίστοιχα μέσα. Ο εργαζόμενος υποχρεωτικά φέρει τα μέσα ατομικής προστασίας κατά τον χρόνο της εργασίας του, προς διαφύλαξη τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας και δεν επιτρέπεται η αποτίμηση των μέσων ατομικής προστασίας σε χρήμα.
Επιπρόσθετα, στους εργαζόμενους στους οποίους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας παρέχεται επίσης ένα (1) λίτρο φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας χορήγησής του, κατά τον ανωτέρω χρόνο, χορηγείται ίση ποσότητα γάλακτος μακράς διαρκείας ή τύπου εβαπορέ με ειδική σήμανση επί του κιτίου, ώστε να μην είναι εφικτή η περαιτέρω διάθεση. Η διανομή του γάλακτος γίνεται στους χώρους εργασίας και δεν επιτρέπεται η αποτίμησή του σε χρήμα. Όπου στην κείμενη νομοθεσία ρυθμίζονται κατά διάφορο τρόπο όμοια θέματα, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο ρύθμιση.
Επίσης καθορίζονται και ζητήματα σχετικά με ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς του απασχολούμενου προσωπικού.
Τέλος για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας προβλέπεται:
i) οδηγός γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για κάθε θέση εργασίας, χώρο, αντικείμενο εργασίας και για κάθε ειδικότητα/κλάδο, ως ελάχιστο περιεχόμενο της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου που πρέπει να πραγματοποιούν οι OTA α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών,
ii) υπόδειγμα γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, με ελάχιστο περιεχόμενο και καταγραφή για τη θέση του συνοδού απορριμματοφόρου και
iii) πρότυπο συγκριτικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσετέ άμεσα:
1.    σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την χορήγηση των ΜΑΠ στους δικαιούχους
2.    σε προσλήψεις μόνιμου Ιατρού  Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας  και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την μονιμοποίηση τους την ανάθεση σε εξειδικευμένους εξωτερικούς φορείς.
3.    στην άμεση χορήγηση στους δικαιούχους ενός (1) λίτρου φρέσκο γάλα σε ημερήσια βάση.        
Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες με την παράλληλη ενημέρωσή μας

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θεόδωρος Τσίπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: