Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) και Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)




Πύργος  16-1-2019      


Αριθ. Πρωτ.: 217     
ΠΡΟΣ:

  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
  2. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας



ΚΟΙΝ.:
  1. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας
  2. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας
  3. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας
  4. Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας
  5. Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας
  6. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας
  7. Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ηλείας
  8. ΟΣΥΑΠΕ


ΘΕΜΑ :
Εφαρμογή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) και Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)





           
Όπως είναι γνωστό η Ομοσπονδία μας προχώρησε στην υπογραφή Σ.Σ.Ε και Ε.Σ.Σ.Ε, για τους εργαζόμενους μέλη των πρωτοβάθμιων Συλλόγων που ανήκουν στη δύναμή της.
Σημειώνουμε ότι η εφαρμογή της, για τους συναδέλφους που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, είναι υποχρεωτική και δεν αποτελεί διακριτική ευχέρεια υπηρεσιακών παραγόντων ή της περιφερειακής αρχής. Για το έτος 2018, ο Σύλλογος ξεκίνησε άμεσα τις όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, δεν κατέστη όμως εφικτή η εφαρμογή  των όρων τους, παρόλα τα με αριθ. πρωτοκόλλου 54697/8-10-2018 και 55546/11-10-2018 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για την εφαρμογή των αναφερομένων στο άρθρο 2 αυτών, που αφορά την μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης και τις επιπλέον ημέρες κανονικής άδειας, απαιτείται εισήγηση των Διευθυντών των συγκεκριμένων Υπηρεσιών προς τον Περιφερειάρχη για τον καθορισμό των δικαιούχων υπαλλήλων, που απασχολούνται είτε αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο, είτε εκτελούν περιστασιακά εξωτερική εργασία. Η μείωση των ωρών εργασίας για όσους συναδέλφους  εκτελούν περιστασιακά εξωτερική εργασία, θα γίνεται κατ΄ αναλογία. Επισημαίνεται ότι στην περιστασιακή εξωτερική εργασία δεν μειώνονται οι επιπλέον ημέρες άδειας.
            Καλούμε άμεσα τους Διευθυντές των υπηρεσιών που λόγω αρμοδιότητας οι υπηρεσίες τους εκτελούν εργασίες ή διαθέτουν ειδικότητες που αναφέρονται στην Σ.Σ.Ε. και στην Ε.Σ.Σ.Ε. να προχωρήσουν άμεσα στην αποστολή της  εισήγησή τους προς τον Περιφερειάρχη. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Υπηρεσία τους δεν διαθέτει εργαζόμενους που απασχολούνται είτε αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο είτε περιστασιακά στα αναφερόμενα του άρθρου 2 της Ε.Σ.Σ.Ε. και της Σ.Σ.Ε., αποποιούμενοι έμμεσα τον ρόλο και την αποστολή της Υπηρεσίας τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις υποχρεώσεις των συναδέλφων απέναντι σε αυτές τις εργασίες.
Όσοι Διευθυντές  έχουν προχωρήσει στην έκδοση των εισηγήσεων τους προς το Περιφερειάρχη για το έτος 2018 δεν απαιτείται η έκδοση νέας εισήγησης για το 2019, εκτός και εάν έχουν προκύψει μεταβολές στο προσωπικό που υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 2 της Ε.Σ.Σ.Ε. και της Σ.Σ.Ε, οι οποίες σε κάθε περίπτωση μπορούν να αντιμετωπισθούν με συμπληρωματική εισήγηση οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν οι μεταβολές.
Διευκρινίζεται ότι ετήσια ισχύ έχουν μόνο η ονομαστική βεβαίωση του Συλλόγου για τα μέλη του και η βεβαίωση της Ομοσπονδίας.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. και της Ε.Σ.Σ.Ε..
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες αποτελούν κατάκτηση για το σύνολο των εργαζομένων, με ότι συνεπάγεται αυτό ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν εξανεμίσει τα δικαιώματά μας και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν δεκτές συμπεριφορές που στοχεύουν στην απαξίωσή τους.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας

Θεόδωρος Τσίπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: