Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Στους δικηγόρους προστρέχει η Περιφερειακή Αρχή για να αντικρούσει τον Σύλλογο






Πύργος 11-5-2020


Αριθ. Πρωτ.: 321

Στους δικηγόρους προστρέχει η Περιφερειακή Αρχή για να αντικρούσει τον Σύλλογο
Με ορισμό δικηγόρου απαντάει η Περιφερειακή Αρχή στις αιτιάσεις της προσφυγής που κατέθεσε ο Σύλλογος για την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη που αφορούσε τον ορισμό αναπληρώτριας Διευθύντριας στην Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας δημιουργώντας νέα δεδομένα και πολλαπλά ερωτηματικά. 
Με την υπ΄ αριθ. 495/2020 απόφασή της [ΑΔΑ:6ΤΡΟ7Λ6-ΟΤΦ], η Οικονομική Επιτροπή  αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον ορισμό δικηγόρου για την κατάθεση των νομικών απόψεων επί της από 01/04/2020 προσφυγής του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Ε. Ηλείας, κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΔΕ/ΔΔ/80677/1299/27-03-2020 Αποφάσεως του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η υπηρεσία που συνέταξε την προσβαλλόμενη απόφαση προφανώς ΑΔΥΝΑΤΕΙ να καταθέσει τις απόψεις της για μια απλή διοικητική πράξη του Περιφερειάρχη περί τοποθέτησης αναπληρωτών προϊσταμένων και προφανώς ΑΔΥΝΑΤΕΙ να αντικρούσει τα επιχειρήματα της προσφυγής του Συλλόγου.
Το πιο περίεργο που παράλληλα προκαλεί πολλά ερωτήματα είναι ότι η καθόλα αρμόδια υπηρεσία που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση δηλαδή η Διεύθυνση Διοίκησης [ΑΔΑ: 9ΟΛΒ7Λ6-ΣΝ2] νίπτει τας χείρα της και παραπέμπει τα αίτημα για την διατύπωση των απόψεων επί της υποθέσεως και των ισχυρισμών της προσφυγής στην Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας, δηλαδή σε μια αναρμόδια υπηρεσία, που ο ορισμός του αναπληρωτή διευθυντή της, αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο της προσφυγής, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση τις εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης που απαιτεί η ισχύουσα νομοθεσία (η προσβαλλόμενη απόφαση αφορά τον ορισμό αναπληρώτριας Διευθύντριας στην Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας που θα αποστείλει την εισήγηση).
Επισημαίνεται ότι όλη η διαδικασία, δηλαδή της αποστολής εισήγησης από Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού ΠΕ Ηλείας (αναρμόδια υπηρεσία), της έκδοσης πρόσκλησης για κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, της πραγματοποίησης δια περιφοράς της συνεδρίασης, της σύνταξης και ανάρτησης της απόφασης, πραγματοποιήθηκε σε μόλις μία ημέρα. Η επισήμανση αυτή είναι χρήσιμη όταν για άλλα ζητήματα πολύ πιο σοβαρά και με άλλη βαρύτητα και κοινωνική διάσταση οι χρόνοι είναι πολλαπλάσιοι.
Επισημαίνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, εάν το θέμα το  χειριζόταν  η αρμόδια υπηρεσία, (Διεύθυνση Διοίκησης με έδρα την Πάτρα), δεν θα συνέτρεχαν οι λόγοι ορισμού δικηγόρου, επειδή η ΠΕ Αχαΐας διαθέτει νομική υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας εάν αποτελεί αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής ο ορισμός δικηγόρου για κατάθεση νομικών απόψεων όταν στο σκεπτικό της απόφασης  γίνεται επίκληση του άρθρου 5 παρ. ι του Ν. 4071/2012 που  αφορά την αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής να αποφασίζει για «την άσκηση όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων», όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία ειδική διοικητική προσφυγή του άρθρου 227 του Ν. 3852/2010  και όχι προσφυγή σε Δικαστήριο σχετικά Ν. 2717/17-5-99 (ΦΕΚ 97 Α') Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας.
Τέλος, εάν θεωρήσουμε ότι δεν αμφισβητηθεί από τον οποιοδήποτε η νομιμότητα της υπ΄ αριθ.  495/2020 απόφασης, τότε δημιουργείται τετελεσμένο σύμφωνα με το οποίο η Οικονομική Επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη σε κάθε περίπτωση ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής να ορίζει δικηγόρο για να αποτυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις των υπηρεσιών για οποιαδήποτε διοικητική τους πράξη, εφόσον αυτό ζητηθεί.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Ασημακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θεόδωρος Τσίπας


Δεν υπάρχουν σχόλια: