Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Διευκρινιστικές κατευθύνσεις από το Υπουργείο για την διαθεσιμότητα των ΙΔΑΧ



Στην σελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  έχουν αναρτηθεί Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Κινητικότητας και την Ενίσχυση της Πειθαρχικής Ευθύνης στο Δημόσιο με σκοπό να δοθούν διευκρινιστικές κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του νόμου 4093/2012
Αυτές που αφορούν την διαθεσιμότητα των ΙΔΑΧ είναι:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Υπάλληλος υπηρεσίας που είτε ανήκει σε κοινωνικά προστατευόμενη ομάδα, είτε o/η σύζυγος του/της έχει ήδη ενταχθεί στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία του ν.4024/11 εξαιρείται από τον υπολογισμό των κριτηρίων α), β) και γ) της εγκυκλίου (αριθμός δέκα ή μεγαλύτερος, ποσοστό μικρότερο του 25% και του 10%);
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν εξαιρείται από τον ανωτέρω υπολογισμό. Θα εξαιρεθεί στο τέλος της διαδικασίας, ως ατομική περίπτωση.
Π.χ. Έστω ότι σε μια υπηρεσία υπηρετούν έντεκα (11) υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικού, εκ των οποίων οι δύο (2) είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Για τον υπολογισμό των κριτηρίων (α), (β) και (γ) ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ και οι έντεκα (11) υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός (11) θα συμπληρωθεί στο πρώτο πεδίο της εφαρμογής, εφόσον δεν έχουν προσληφθεί με μία από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Στη συνέχεια σε διαθεσιμότητα θα τεθούν μόνο οι εννέα (9) εξ αυτών. Ο αριθμός των ατόμων που εξαιρείται, δηλ. τα δύο (2) άτομα, θα συμπληρωθούν στο πεδίο «ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ».
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Σε τι συνίστανται «οι διαδικασίες επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τους προσληφθέντες μετά το έτος 1994, οι διαδικασίες επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια είναι οι διαδικασίες εκείνες που είτε διεξάγονται από το ΑΣΕΠ, είτε ελέγχονται / εποπτεύονται από αυτό.
Για τους προσληφθέντες πριν το έτος 1994, η τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει το στοιχείο του γραπτού διαγωνισμού, καθώς και της δυνατότητας δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων πρόσληψης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ένας υπάλληλος έχει προσληφθεί, μετά το 1994, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου με διαδικασία επιλογής εποπτευόμενη από το ΑΣΕΠ. Εξαιρείται από τη διαθεσιμότητα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν εξαιρείται διότι κρίσιμο χρονικά σημείο για τη διαπίστωση της συνδρομής της πιο πάνω προϋπόθεσης (διαδικασία επιλογής εποπτευόμενη από το ΑΣΕΠ) είναι το εάν η προϋπόθεση αυτή συνέτρεξε, προκειμένου ο υποψήφιος να συνάψει με το δημόσιο τη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς προσμετρώνται οι αποσπασμένοι υπάλληλοι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για το κριτήριο α) δηλ. να είναι τουλάχιστον δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ή μεγαλύτερος:
Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση προσμετρώνται οι υπάλληλοι ΔΕ ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν οργανικά στην υπηρεσία, ανεξάρτητα από το εάν είναι αποσπασμένοι σε άλλο φορέα ή υπηρεσία. Δηλαδή στην εφαρμογή του κριτηρίου αυτού, προσμετρώνται (οργανικές, προσωποπαγείς, κλπ) θέσεις της υπηρεσίας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν προσμετρώνται οι υπάλληλοι που υπηρετούν με απόσπαση από άλλο φορέα.
Για το κριτήριο β) δηλ. να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα:
Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 25% στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (:μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των ως άνω κατηγοριών κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας (βλ. Πρακτική εφαρμογή – βήμα 2ο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τον ως άνω υπολογισμό:
Αφαιρούνται οι υπάλληλοι των ως άνω κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων που έχουν αποσπασθεί σε άλλο φορέα (και δεν εργάζονται σε αυτόν)
Προστίθενται οι υπάλληλοι των ως άνω κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων που είναι αποσπασμένοι στην υπηρεσία.
Για το κριτήριο γ) δηλ. να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία ή φορέα:
Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 10% στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (:μέγεθος αναφοράς), προσμετρούνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας (βλ. Πρακτική εφαρμογή – βήμα 3ο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τον ως άνω υπολογισμό:
Αφαιρούνται οι υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που έχουν αποσπασθεί σε άλλο φορέα (και δεν εργάζονται σε αυτόν).
Προστίθενται οι υπάλληλοι όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που είναι αποσπασμένοι στην υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι, για την εφαρμογή της διάταξης, απαιτείται οι πιο πάνω τρεις προϋποθέσεις να συντρέχουν σωρευτικά.
Μετά τον υπολογισμό των ως άνω ποσοστών και τον οριστικό προσδιορισμό των φορέων / υπηρεσιών που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση, η θέση των αποσπασμένων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθορίζεται από την ένταξη ή μη στη ρύθμιση του φορέα από τον οποίο προέρχονται, ανεξάρτητα από την υπαγωγή ή μη στη ρύθμιση του φορέα στον οποίο έχουν αποσπασθεί.
Για παράδειγμα, υπάλληλος ΙΔΑΧ συγκεκριμένου υπουργείου έχει αποσπασθεί σε ορισμένο δήμο. Αυτός, για τον υπολογισμό των ποσοστών 25% και 10% προσμετράται στο προσωπικό του δήμου στον οποίο έχει αποσπασθεί. Στη συνέχεια, το γεγονός ότι ο δήμος καταλαμβάνεται από τη ρύθμιση του νόμου, δεν έχει ως αποτέλεσμα τη θέση του αποσπασμένου υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αφού ως προς τον υπάλληλο αυτό κρίσιμος είναι ο φορέας, στον οποίο ανήκει η οργανική του θέση. Ο υπάλληλος αυτός θα τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνο αν η υπηρεσία από την οποία αποσπάσθηκε καταλαμβάνεται από τη ρύθμιση, ανεξάρτητα από την υπαγωγή ή μη του φορέα στον οποίο έχει αποσπασθεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Για το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα  καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι την κατά οποιοδήποτε τρόπο λήξη της διαθεσιμότητας εξακολουθούν να  καταβάλλονται  από τον φορέα προέλευσης οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.  Οι εισφορές αυτές, μετά τη θέση σε διαθεσιμότητα, υπολογίζονται στο ύψος των μειωμένων κατά 25% αποδοχών του υπαλλήλου που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τι θα ισχύσει με τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ με αναπηρία, για τους οποίους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκκρεμεί η έκδοση ή ανανέωση του πιστοποιητικού από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.);
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Eξαιρούνται από τη ρύθμιση του νόμου, με την επιφύλαξη της μεταγενέστερης έκδοσης πιστοποιητικού, με το οποίο θα πιστοποιείται ποσοστό αναπηρίας κατώτερο αυτού που ορίζεται στο νόμο, οπότε καταλαμβάνονται αναδρομικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Υπάλληλοι ΙΔΑΧ, οι οποίοι κατά την πρόσληψή τους είχαν ενταχθεί στην κατηγορία ΔΕ και με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, που έχει ήδη εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του νόμου, έχουν μεταταγεί σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση του νόμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση με την προϋπόθεση να έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση του αρμόδιου οργάνου (π.χ. υπηρεσιακό συμβούλιο).
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Υπάλληλοι ΙΔΑΧ για τους οποίους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξης ή απόσπασης σε άλλο φορέα οι οποίες διενεργούνται είτε μετά από πρωτοβουλία του υπαλλήλου είτε δυνάμει νόμου, υπάγονται στη ρύθμιση του παρόντος νόμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, υπάγονται στη ρύθμιση του νόμου και προσμετρώνται στον φορέα προέλευσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τί ισχύει για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου τελούν σε αργία και παράλληλα ανήκουν στην κατηγορία υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τίθενται σε διαθεσιμότητα, δηλ. καταργείται η θέση τους και λαμβάνουν τις αποδοχές των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αργία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Υπάλληλοι ΙΔΑΧ, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση του παρόντος νόμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι και παράλληλα προσμετρώνται για τον προσδιορισμό των κριτηρίων α, β, και γ.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Στην περίπτωση της υποπαραγράφου Ζ.3. εσωτ. παράγραφοι 1 και 3, πότε επέρχεται η επιβολή της αργίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για πειθαρχικά παραπτώματα που συντελούνται μετά την εφαρμογή του νόμου, η αργία επέρχεται αυτοδικαίως από το χρόνο που συντελούνται οι προϋποθέσεις επιβολής της, και όχι από το χρόνο που εκδίδεται η σχετική διαπιστωτική πράξη.
Για πειθαρχικά παραπτώματα εκκρεμή κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς αργίας με τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του, και όχι με την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης, η οποία πρέπει να γίνει αμελλητί.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
1ο βήμα:
Υπολογισμός αριθμού θέσεων ΔΕ ΙΔΑΧ Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων που έχει ο φορέας.
Αφαιρούμε ΜΟΝΟ όσους έχουν τυχόν προσληφθεί με διαγωνιστική διαδικασία (βλ. ερώτηση 2).
Εδώ ΔΕΝ αφαιρούμε αποσπασμένους σε άλλο φορέα ή εξαιρούμενους.
Αν το νούμερο είναι ίσο ή πάνω από δέκα, αυτοί οι υπάλληλοι του φορέα καταρχήν εμπίπτουν στη διάταξη.
2ο βήμα:
Υπολογισμός του συνόλου των υπαλλήλων των συγκεκριμένων κλάδων ή ειδικοτήτων (δηλ. Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων), ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Υπολογίζονται όλοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ. Εδώ αφαιρούμε όσους έχουν φύγει με απόσπαση από τον φορέα και προσθέτουμε όσους έχουν έρθει με απόσπαση, δηλ. υπολογίζεται το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στην υπηρεσία.Τυχόν «διάθεση» προσωπικού δε λαμβάνεται υπόψη και οι διατεθειμένοι υπάλληλοι προσμετρώνται στον φορέα προέλευσης, δηλαδή σε αυτόν που ανήκουν οργανικά.
Αν έχω δηλαδή 100 υπαλλήλους των συγκεκριμένων κλάδων, έχουν φύγει με απόσπαση 8 και έχουν έρθει με απόσπαση 3, τότε 100 – 8 + 3=95.
Ο αριθμός που βρήκα στο πρώτο βήμα, υπολογίζω αν είναι κάτω από το 25% του αριθμού του 2ου βήματος. Αν είναι, οι υπάλληλοι αυτοί του φορέα καταρχήν εμπίπτουν στη διάταξη. Αλλιώς δεν εμπίπτουν.
3ο βήμα:
Υπολογισμός του συνόλου των υπαλλήλων του φορέα, ανεξαρτήτως διαφοροποίησης σε κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Υπολογίζονται όλοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ. Για τις ανάγκες εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα προσμετρώνται και όσοι δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (πχ. Διπλωματικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί λειτουργoί, μέλη ΔΕΠ, ένστολο προσωπικό, πυροσβέστες, λιμενικοί, κλπ). Εδώ αφαιρούμε επίσης όσους έχουν φύγει με απόσπαση από τον φορέα και προσθέτουμε όσους έχουν έρθει με απόσπαση(δεν υπολογίζεται μόνο το έκτακτο προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου καθώς και με συμβάσεις έργου). Αν έχω δηλαδή συνολικά 300 υπαλλήλους, έχουν φύγει με απόσπαση 15 και έχουν έρθει με απόσπαση 13, τότε 300 – 15 +13=298.
Τυχόν «διάθεση» προσωπικού δε λαμβάνεται υπόψη και οι διατεθειμένοι υπάλληλοι προσμετρώνται στον φορέα προέλευσης, δηλαδή σε αυτόν που ανήκουν οργανικά.
Ο αριθμός που βρήκα στο 1o βήμα, υπολογίζω αν είναι κάτω από το 10% του αριθμού του τρίτου βήματος. Αν είναι, οι υπάλληλοι αυτοί του φορέα οριστικά εμπίπτουν στη διαθεσιμότητα.
4ο βήμα:
Συμπληρώνουμε τους τρεις παραπάνω αριθμούς στην εφαρμογή apografi.gov.gr/kinitikotita. Στο πεδίο «αριθμός εξαιρέσεων», εγγράφουμε τον αριθμό όσων ατομικά εξαιρούνται, επειδή εμπίπτουν σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις (βλ. ερώτηση 1).
5ο βήμα:
Αποδεσμεύουμε μόνο τους υπαλλήλους του 1ου βήματος, αφαιρώντας τους υπαλλήλους του 4ου βήματος. Αν δηλαδή στο 1ο βήμα υπολόγισα 12 υπαλλήλους και στο 4ο βήμα υπολόγισα ότι εξαιρούνται 4, αποδεσμεύω μόνο τους 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια: